Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Osakemarkkinat ovat pudonneet lyhyessä ajassa yli 20 prosenttia, mikä on ”karhumarkkinan” määritelmä. 

Nordea: koronavirus vie Suomen taantumaan – kylmäpäisyys palkitaan sijoittamisessa

Nordean uusi talousennuste povaa Suomen talouskasvun painuvan pakkaselle tänä vuonna. "Kurssien heiluessa suuntaan ja toiseen suurten salkkumuutosten tekeminen on usein tuottojen kannalta tuhoisaa", päästrategi Antti Saari sanoo.

Koronaviruksen leviämisestä johtuen Nordea odottaa uudessa talousennusteessaan Suomen talouden supistuvan tänä vuonna 0,5 prosenttia. Helmikuun lopulla työ- ja elinkeinoministeriö ennusti Suomen talouskasvun asettuvan lähivuosina noin yhteen prosenttiin.

– Taantumassa ollaan todennäköisesti jo nyt, ja taloudessa nähdään ennusteessamme pohjat kuluvan vuoden toisella neljänneksellä, Nordean ekonomisti Sanna Kurronen toteaa.

– Suomen talous oli heikossa kunnossa jo ennen koronaviruksen tuloa. Vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä talous supistui 0,7 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Investoinnit supistuvat, vienti luisuu ja nyt koronavirus uhkaa yksityistä kulutusta, talousennsuteessa todetaan.

Kiinan tapahtumia voidaan käyttää ennusteissa

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivun mukaan Kiinan kokemuksia voidaan käyttää apuna, kun arvioidaan koronaviruksen vaikutuksia talouteen maailmalla. Vaikka Kiinan arvioidaan pystyneen ripein toimin katkomaan kriisin pahimmat alasuuntaiset kierteet ja toipumisen odotetaan olevan nopeaa, maan talouskasvu jää tänä vuonna 4-5 prosenttiin eli selvästi aiemmin arvioidun 6 prosentin alle.

– On syytä olettaa, että vaikutus muissa viruksen tartuttamissa maissa on samaa mittaluokkaa. Se tarkoittaa, että euroalue on todennäköisesti jo nyt taantumassa. Epidemian suorat negatiiviset vaikutukset ovat osuneet eniten palvelualoille kuten matkailuun, kun kuluttajat ovat muuttaneet käyttäytymistään, Koivu sanoo.

Myös globaalit tuotantoketjut ovat katkenneet, kun virus on levinnyt monen teollisuuden alan kannalta kahteen tärkeään tuotantokeskittymään eli Wuhanin alueelle ja Pohjois-Italiaan. Niiden korjaaminen vie aikansa, vaikka kuluttajien luottamus palautuisikin nopeasti.

Eurokorkojen ei odoteta nousevan plussalle pitkiin aikoihin

Euroalueella korot ovat painuneet entistä syvemmälle pakkaselle ja keskuspankkien elvytystoimet ovat vasta alussa.

– Markkinoilla hinnoitellaan negatiivisten korkojen jatkuvan ikuisesti – tai ainakin seuraavat 50 vuotta, ennusteessa todetaan.

– Historian valossa on liian aikaista odottaa pahimman markkinaheilunnan olevan takanapäin. Kasvavat elvytysoperaatiot niin raha- kuin finanssipolitiikankin puolella pienentävät pidempikestoisen taantuman riskiä ja voivat johtaa myös lyhytaikaisiin hintapiikkeihin osakemarkkinoilla, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kertoo.

Von Gerich muistuttaa, että viimeisen 70 vuoden suurimmat päivänousut USA:n osakemarkkinoilla nähtiin vuonna 2008, yli neljä kuukautta ennen markkinan pohjakosketusta.

– Epävarmassa tilanteessa liikkeet ovat suuria molempiin suuntiin. Lyhytaikaisista hintapiikeistä ei voi vielä päätellä pahimman olevan takana, hän toteaa.

Kylmäpäisyys palkitaan sijoittamisessa

– Sijoittajien kannattaa pitää pää kylmänä markkinoiden myrskyn keskellä. Kurssien heiluessa suuntaan ja toiseen suurten salkkumuutosten tekeminen on usein tuottojen kannalta tuhoisaa, Nordean päästrategi Antti Saari sanoo.

Markkinat hakevat Saaren mukaan suuntaansa vielä jonkin aikaa, kunnes tilanne alkaa olla lähempänä selkiytymistä.

– Uusi nousuputki alkaa ennen pitkää rajuna ja yllättäen, ja tilanne voi hyvin näyttää heikolta vielä siinä vaiheessa, kun kurssit ovat nykytasoja korkeammalla. Sijoittajan kannattaakin tukeutua sijoitussuunnitelmaansa ja pitää huolta siitä, että on sinut salkkunsa riskitason kanssa.

Markkinoiden heikot hetket kannattaa Saaren mukaan ennemmin hyödyntää varovaisesti ja pala kerrallaan ostotilaisuuksina kuin myydä kovan kurssilaskun jälkeen - huolimatta siitä, että tilanne voi hyvin vielä muuttua synkemmäksikin ennen kuin se paranee.

Lisää aiheesta:

Nämä osakkeet saattavat hyötyä "stay-at-home" taloudesta

Inderes: Helsingin pörssissä odotettavissa joukko negatiivisia tulosvaroituksia

Koronaviruksen vaikutuksia – yksityissijoittajat käyvät kauppaa ennätysvauhtia

BLOGI // Aki Pyysing: Paniikki on sijoittajan paras ystävä

TEM: Suomen talouskasvun odotetaan asettuvan lähivuosina noin yhteen prosenttiin

 

Lisää aiheesta "Markkinat"