Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Treidaajalla on rutiininsa

Treidaajilla on periaatteessa kaikilla oma aikahorisontti, tyyli ja etu markkinoilla, joten on luonnollista, että myös rutiinit vaihtelevat melkoisesti. Todetaan kuitenkin, että me treidaajat seuraamme usein samoja asioita ja käytämme samanlaisia työkaluja, mutta monesti vähän vaihtelevalla vakavuudella.

Instituutioiden palkkalistoilla olevat ja vähittäistreidaajat eroavat merkittävästi rutiineiltaan. Instituutioissa treidaajan tavoitteet, rutiinit ja työkalut ovat enemmän valmiiksi annettuja tai määrättyjä, kun taas vähittäistreidaaja kehittää omat tapansa osittain yrityksen ja erehdyksen kautta. Instituutioilla pääomat ovat suuria ja työkalut sekä datatilaukset kalliita. Analyysityötä myös jaetaan muille. Vähittäistreidaajat enemmänkin sparraavat toisiaan.

Rytmi Markkina, jolla käy kauppaa määrittää tietenkin kellonajat ja vuorokausirytmin. Yleisesti pörssin aukiolon eka ja vika tunti ovat aktiivisimmat. USA:n markkinan treidaus on tällä hetkellä vähän helpompaa, kun parin viikon ero Amerikkaan kesäaikoihin siirtymisissä avaa NYSE:n tuntia normaalia aiemmin jo 15:30 ja sulkee 22:00 Suomen aikaa. Lisäksi markkinalla on sitten vielä liuta muitakin keskeisiä kellonaikoja, kuten USA:n pre- ja postmarket, Chigago Mercantile Exchangen kellonajat ja makrodatan julkaisuajankohdat. Edellä mainituista keskeisimmät ovat myös HEX:ssä kauppaa käyvälle ihan hyviä tiedostaa.

Aikahorisontit

Isoimpia eroja päivänsisäisiin rutiineihin syntyy myös aikahorisonttien vaihtelusta. Nopeampaa kauppaa tekevät katselevat tarjoustasoja ja keskittyvät hyvin paljon itse kurssiliikkeeseen. Pieniä ja nopeita kurssiliikkeitä skalppaava päiväkauppias tekee isoimman osan töistä valmistautumalla etukäteen ja itse työ näyttää aika paljon vain kauppojen naksuttelulta. Uutistreidaaja tekee myös töitä paljon etukäteen, mutta seuraa esimerkiksi sijoittajapuheluita tai makrojulkistuksia pitkin päivää. Swingtreidaajalla on paremmin aikaa jatkaa tutkimista vielä position ensimmäisen erän hankinnan jälkeen.

Tyylin vaikutus

Monet parhaista treidaajista keskittyvät vain hyvin kapeaan asiaan, jolloin myös rutiinit muotoutuvat siihen ympärille. Oma tyylini on aika "leveä" osittain siksi, että salkunhoito tuo sekä pidempää näkökulmaa että yhtiöiden fundamenttien tutkimista väkisin mukaan. Tämä pidentää työpäiviä ja lisää stressiä. Jotkut treidaajat tekevät vain parin tunnin mittaisia päiviä. Jotkut tekevät pitkiä päiviä, mutta ottaen välillä rennommin seuraten tv-sarjaa laitettuaan hälytykset ja stopparit paikoilleen. Tyyli riippuu pitkälti persoonasta.

Viikkorutiini

Mielestäni eniten yhtäläisyyttä löytyy viikkorutiineista. Sunnuntaina aamupäivällä usein kuunnellaan pitkä podcast jostain markkinoita sivuavasta ikivihreästä tai ajankohtaisesta aiheesta. Illalla kotisohvalla lueskellaan pari uutista ja analyysiä orientoituakseen jo vähän seuraavaan viikkoon ja mahdollisiin

skenaarioihin. Maanantaina aloitetaan lueskella ja tutkia graafeja esimerkiksi tuntia aiemmin kuin normaalisti. Samalla tsekataan minä päivinä salkkuyhtiöihin tulee tapahtumia tai milloin niitä itselle keskeisiä uutisia viikolla tulikaan. Käytännössä tehdään ainakin päässä suunnitelmaa päivien välille. Swingtreidaajana panostan tähän ehkä vähän tyypillistä enemmän ja suunnittelen jopa kuukausitasoa, koska pyrin joskus hyötymään markkinan huomion keskipisteen siirtymisistä. Sitten mennään perjantaihin asti omalla päivärutiinilla ja joko heti perjantaina illalla tai lauantaina analysoidaan kulunutta viikkoa. Kirjataan ehkä jotain Exceleihin ja omaan pelikirjaan. Lopuksi salaa vähän ihastellaan salkkujen saldoa tai ruoskitaan itseä ankarasti viikon virheistä.

Kristian Kannus

Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Ethän säästä väärässä paikassa?

Niina Kosunen

Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes 
Insta: lakitoimisto_kunnes

Tekoälyn vaikutus kryptovaluuttamarkkinoilla kasvaa: Kaupankäyntiä ennustetaan ja petoksia torjutaan

Joni Hjelm

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä.

Toimiva resepti sijoitusinnon levittämiseen

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Sadassa yhtiössä neljä tuottavaa

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.

Bitcoin puoliintui – mitä tapahtui markkinoilla?

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.
 

Vähän säännellyllä kryptomarkkinalla sijoittajan oma vastuu korostuu

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta