Lehti suomalaiselle sijoittajalle

4 vinkkiä, jotka jokaisen koulunsa päättävän kannattaa muistaa rahasta

Itsenäisen elämän aloittaminen voi olla jännittävää. Omien rahojen hallinta kuitenkin helpottuu, kun pitää mielessä muutaman perusasian.

Koulunsa päättäminen ja omilleen muuttaminen on hetki, jolloin joutuu viimeistään ottamaan omat raha-asiansa haltuun.
Muutama rahatapa kannattaa opetella tulojen ja menojen suuruudesta riippumatta heti, jotta itsenäinen arki alkaa pyöriä sujuvasti.

1. Elä varojesi mukaan


Ideaalitilanteessa rahaa kuluu vähemmän kuin tulee. Sillä tavoin sitä jää säästöön pahan päivän ja isompien hankintojen varalle.

Varojen mukaan eläminen vaatii sitä, että tiedät, kuinka paljon rahaa tulee ja kuinka paljon kuluu.

Kannattaa siis laatia budjetti.

Laske ensin yhteen kuukausittaiset tulosi – muista ottaa huomioon vain nettotulot eli se osuus, jonka saat vähennysten jälkeen oikeasti käteen. Laske tämän jälkeen pakolliset kuukausittaiset menosi, esimerkiksi vuokra, puhelinlasku, vakuutukset, matkalippu ja suoratoistopalvelut. Laske pakolliseksi kuluksi myös se summa, jonka laitat kuukaudessa säästöön tai sijoituksiin. Laske pakollisten kulujen jälkeen, kuinka paljon tarvitset kuukaudessa rahaa ruokaan, vaatteisiin ja muihin vaihtuviin menoihin.

Miltä budjettisi näyttää? Jos se on miinuksella, mieti, mistä kuluista voisit säästää. Tai voisitko saada jostain lisätuloja?

2. Aloita sijoittaminen

Sijoittamisen voi aloittaa koska tahansa ja hyvin pienelläkin summalla. Säännöllisen rahastosijoittamisen voi aloittaa vaikkapa kymmenellä eurolla kuussa.

Mitä pidempään säännöllistä sijoittamista jatkaa, sitä pienempiä riskit ovat. Pitkä sijoitusaika kasvattaa myös korkoa korolle -ilmiötä. Sen myötä säästöt karttuvat ikään kuin itsestään, kun myös säästetyn summan korot kasvavat korkoa.

Myös säästötilillä on hyvä pitää pientä puskuria pahan päivän varalle. Kaikkea ylimääräistä rahaa ei kuitenkaan kannata jättää tilille, sillä inflaatio syö sitä nopeasti.

Jos saat valmistujaislahjaksi suuremman summan rahaa, harkitse osakkeiden ostamista.

3. Älä laske mitään epävarmojen tulojen varaan

Elä vain niiden rahojen mukaan, jotka sinulla jo on. Ystäväsi voi olla sinulle velkaa, saatat uskot saavasi syntymäpäivälahjaksi mukavan summan rahaa tai voit olla lähes varma, että saat rahakkaan työkeikan. Älä kuitenkaan laske mitään tällaisten rahojen varaan ennen kuin olet todella saanut ne.

4. Laina ei ole ilmaista rahaa

Esimerkiksi opintolaina voi olla hyvä vaihtoehto opintojen rahoittamiseen.

Muista kuitenkin, että laina täytyy aina maksaa takaisin. Laina ei myöskään ole ilmaista rahaa, vaan siitä maksetaan korkoa. Se on hinta sille, että olet saanut rahat lainaksi.

Myös luottokortti voi auttaa tiukassa paikassa, mutta käytä sitä harkiten. Jos luoton maksaminen on hidasta, korko voi kasvaa äkkiä suureksi. Pikavippejä kannattaa välttää.

Jutun lähteet: CNN, TAT ja Säästöpankki

Lisää aiheesta "Oma talous"