Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Loma-asunto ulkomailta houkuttelee nyt monia – Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Moni haaveilee nyt ulkomailla sijaitsevasta loma-asunnosta. Sellaisen ostoon voi kuitenkin liittyä yllättäviä kiemuroita, joten paikalliset lakiseikat ja asuntojen hintatason tunteva asiantuntija voi olla korvaamaton apu.

Suomalaisten kiinnostus loma-asunnon ostamiseen ulkomailta on kasvanut selvästi koronapandemian aiheuttamien matkustusrajoitusten poistuttua, selviää Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n Asuntomarkkinaennusteesta. Suomalaiset tekevät pelkästään Espanjan Aurinkorannikolla useita satoja asuntokauppoja vuodessa.

Jotta asunnosta ei tulisi maksaneeksi turistilisää tai ostaneeksi kohdetta, jonka lainmukaisuudessa on sanomista, kannattaa käyttää apuna osaavaa välittäjää tai lakimiestä. Maiden välillä on eroja myös esimerkiksi siinä, mitä kauppaan kuuluu ja mitä ei – monessa maassa esimerkiksi keittiön kaapistot eivät kuulu kauppaan, ellei erikseen sovita.

Espanjan lisäksi suomalaiset ostavat paljon kakkosasuntoja esimerkiksi Virosta ja Turkista. Suomalaisten suosimissa kohteissa toimii usein suomalaisiakin välittäjiä, jotka ovat perillä paikallisesta lainsäädännöstä, hintatasosta sekä hintojen odotetusta kehityksestä.

Aina välittäjän asiantuntevuudesta ei kuitenkaan ole helppo varmistua. Monessa maassa, esimerkiksi Turkissa, sääntely on löysää, jolloin välityspalveluja saattaa tarjota käytännössä kuka tahansa. Oikean välittäjän valinnassa kannattaakin kuunnella erityisesti paikallisten ja muiden paikkakunnalta loma-asunnon hankkineiden suomalaisten kokemuksia. Yksinyrittäjien sijaan voi olla hyvä suosia suurempia ja hyvämaineisia yrityksiä.

Alueesta, asuntojen tasosta ja hintakehityksestä kannattaa hankkia mahdollisimman paljon myös oman käden tietoa. Moni suosii ensin loma-asunnon vuokraamista ostamisen sijaan – myös myynnissä olevia asuntoja on usein mahdollista vuokrata ensin kokeilumielessä ennen ostopäätöksen tekemistä.

Kuten minkä tahansa asunnon, myös ulkomaisen loma-asunnon hankinnassa on ensisijaisesti mietittävä tarkkaan omat tarpeet asunnon suhteen: millä alueella asunnon pitäisi sijaita, minkä kokoinen sen pitäisi olla sekä missä kunnossa asunnon ja rakennuksen pitäisi olla.

Vuokraamalla mahdollisimman vähän tyhjiä kuukausia

Moni Suomessa sijaitseva kesämökki jää väistämättä talveksi täysin tyhjilleen, mutta ulkomailla sijaitsevan loma-asunnon kanssa tilanne on usein eri. Harvalla on mahdollisuutta viettää loma-asunnollaan pidempään kuin muutaman viikon tai kuukauden vuodessa, jolloin asuntoa kannattaa hyödyntää jäljelle jäävänä aikana muilla tavoin.

Yksi mahdollisuus on hankkia asunto yhdessä isomman porukan kanssa, jolloin asunnon käyttövuorot sovitaan erikseen.

Varteenotettava vaihtoehto on myös asunnon vuokraus. Osaava välittäjä voi olla tässäkin suureksi avuksi, sillä myös vuokralainsäädännössä on kirjavia käytäntöjä. Esimerkiksi säännökset irtisanomisajan pituudesta ja takuusumman suuruudesta voivat vaihdella paljon.

Jos asuntoa päätyy vuokraamaan lyhyempiaikaisille asukkaille esimerkiksi Airbnb:n kautta, käytännön työtä tulee luonnollisesti paljon enemmän kuin pidemmissä vuokrasuhteissa. Hyvässä paikassa sijaitsevan asunnon Airbnb-vuokraus voi olla huomattavasti pitkäaikaista vuokrausta kannattavampaa, mutta käytännön asioita hoitamaan on käytännössä välttämätöntä löytää paikkakunnalla asuva henkilö, johon voi varmasti luottaa.

Virossa ja Espanjassa kaikki asunnot ovat kiinteistöjä

Yksi suomalaisten suosimista loma-asunnon ostokohteista on Viro. Tallinnan lisäksi suomalaiset ostavat asuntoja esimerkiksi Pärnusta, Haapsalusta ja Saarenmaalta.

Vaikka välimatka on lyhyt, Suomen ja Viron asuntomarkkinoilla on isoja eroja, kuten Viisaan Rahan numerossa 5/2019 kerrottiin. Virossa ei esimerkiksi ole ollenkaan asunto-osakkeita, vaan kaupan kohteena on aina kiinteistö. Asunto-osakeyhtiöiden sijaan maassa kuitenkin on samaan tapaan toimivia asuntoyhdistyksiä. Taloyhtiölainojakaan ei Virossa ole.

Uudiskohteen ostajan taas kannattaa varautua siihen, että kohde myydään yleensä ilman keittiötä ja vaatekaappeja. Keittiön on kuitenkin oltava asennettuna, jotta sen kustannuksiin voi saada asuntolainaa.

Asuntoaan vuokraavan taas on hyvä huomioida, että Virossa asunnot vuokrataan yleensä kalustettuina.

Espanja on aiemmin ollut suosittu kohde erityisesti suomalaisten eläkeläisten keskuudessa, mutta kiinteistövälitysketju Remaxin mukaan myös työikäisten kiinnostus espanjalaisia loma-asuntoja kohtaan on kasvanut. Alueista kiinnostavin on edelleen Aurinkorannikko.

Viron tapaan Espanjassakaan ei tunneta asunto-osakkeita, vaan kaikki asunnot luokitellaan kiinteistöiksi. Muuten asuntokauppa noudattaa pitkälti samaa kaavaa kuin Suomessakin.

Espanjalaisasunnon ostajan kannattaa varautua maksamaan ostohinnan lisäksi kulut, jotka ovat noin 10–13 prosenttia kauppahinnasta. Niihin kuuluvat käytettyihin asuntoihin kohdistuva kahdeksan prosentin varainsiirtovero ja uudisasuntoihin kohdistuva kymmenen prosentin arvonlisävero sekä esimerkiksi notaarin ja asianhoitajan kulut ja vesi- ja sähkösopimusten siirrot. Näiden suuruus on noin kaksi prosenttia kauppahinnasta.

Lisää aiheesta "Oma talous"