Asuntosijoittajan on hyvä verkostoitua toisten asuntosijoittajien kanssa, mutta toimivaan kontaktiverkostoon tarvitaan muidenkin alojen ammattilaisia.
Monipuolisesta verkostosta löytyy luotettava yhteistyökumppani kaikkiin edessä oleviin projekteihin, kuten vaikkapa sijoitusasunnon pintaremonttiin tai kirjanpitoon liittyvien ongelmien selättämiseen.
Tässä artikkelissa pohditaan, keitä voisi kutsua suorastaan asuntosijoittajan parhaimmiksi kavereiksi. Tällaisten ammattilaisten soisi löytyvän kaikkien asuntosijoittajien yhteystietoluettelosta.
1. Luotettava remonttiurakoitsija
Asuntosijoittajan on hyvä tuntea asiantunteva ja luotettava remontoija, jolla on itselläänkin laaja kontaktiverkosto.
Asuntojen flippaajalla tai useiden vuokrattujen asuntojen omistajalla on melkein aina jokin remontti työn alla.
Tutun remonttiurakoitsijan kanssa on helppoa sopia keittiöremontista tai isommastakin urakasta.
Remontin voi tarvittaessa teettää avaimet käteen -periaatteella, jolloin remonttiurakoitsija vastaa myös esimerkiksi sähköasentajan tai esimerkiksi siivouspalvelun tilaamisesta paikan päälle.
Remonttifirmoihin on hyvä tutustua jokaisella paikkakunnalla, joilla sijoitusasuntoja omistaa.
Sopivan remonttilainan löytäminen on paljon helpompaa kuin parhaan remonttifirman valitseminen.
Oli aika, jolloin remonttilainoja piti hakea pankkikonttorista hattu kädessä. Lainan saamista saattoi auttaa se, että tunsi pankin henkilökuntaa.
Tänä päivänä vakuudetonta lainaa voi etsiä netissä Vertailelainoja.fi:n kaltaisten puolueettomien lainavertailupalveluiden avulla.
Remonttilainan saa edullisimmillaan noin 4 % korolla riippumatta siitä, keitä tuntee.
2. Tehokas kiinteistövälittäjä
Tehokas ja työteliäs kiinteistövälittäjä on suureksi avuksi uuden sijoitusasunnon ostamisessa.
Pitkään alalla toiminut kiinteistövälittäjä tuntee alueensa.
Hän tietää myytävistä asunnoista jo ennen kuin asuntojen myynti-ilmoitukset julkaistaan. Itse asiassa, hän tietää monista myyntiin tulossa olevista asunnoista jo ennen kuin niiden omistajat ovat tehneet lopullista myyntipäätöstä.
Uuden sijoitusasunnon ostamista suunnittelevan kannattaakin ottaa yhteyttä tuntemiinsa kiinteistövälittäjiin. Näin hän voi saada ensimmäisten joukossa tietoa hyvistä kohteista, mitkä ovat tulossa myyntiin.
Ei ole epätavallista, että kohteita tulee myyntiin kerralla enemmänkin. Jos asuntosijoittajalla on mahdollisuus hankkia useita kohteita kerralla, hänellä on hyvät mahdollisuudet neuvotella hintaa alaspäin.
Luonnollisestikin kiinteistövälittäjä auttaa myös asunnon myymisessä.
Kiinteistövälittäjän avulla asunnon voi saada kaupaksi nopeammin kuin itse myymällä, mutta vaivattomuudella on toki hintalappu.
Välityspalkkio voi olla esimerkiksi 1-5 % velattomasta kauppahinnasta. Kaikista edullisimpien kohteiden osalta sovelletaan yleensä minimipalkkiota (esimerkiksi 2500-3000 €).
Kiinteistövälittäjän perimän palkkion voi kuitenkin vähentää sijoitusasunnon myyntivoittoveroa laskettaessa.
3. Sanansa mittainen vuokravälittäjä
Asuntosijoittaminen lasketaan tavaksi saada passiivista tuloa, mutta asuntosijoittajalta vaaditaan monissa yhteyksissä aktiivista osallistumista tulojen hankintaan.
Aikaa vieviä työvaiheita ovat sopivan kohteen ja luotettavan vuokralaisen etsiminen, yhtiökokouksiin osallistuminen, vastikelaskujen maksaminen ja esimerkiksi vuokranmaksun valvominen.
Mitä enemmän sijoitusasuntoja, sitä enemmän selvitettäviä asioita on.
Yhdestä asunnosta on ehkä hajonnut jääkaappi, toisessa asunnossa asuva vuokralainen ei maksa veden tasauslaskua, kolmannessa asunnossa on sattunut vesivahinko ja niin edelleen.
Asuntosijoittajalla on maksua vastaan mahdollisuus ulkoistaa monet hoidettavat asiat.
Yhdessä sovittujen asioiden mukaisesti toimivasta vuokravälittäjästä on apua etenkin silloin, jos sijoitusasunto sijaitsee toisella paikkakunnalla tai peräti ulkomailla.
Vuokravälittäjä voi helpottaa asuntosijoittajan elämää myös silloin, jos vuokralaisten vaihtuvuus on suuri.
Osa vuokravälittäjistä tarjoaa eräänlaista takuuta: jos vuokralainen lähtee tietyn ajan sisällä, välittäjä etsii toisen vuokralaisen ilman välityspalkkiota. Välitysfirma saattaa myös taata vuokranmaksun tietyn pituiselta ajalta.
Osalle vuokravälitysfirmoista voi ulkoistaa koko vuokrasuhteen hoidon aina vuokralaisen etsimisestä asunnon korjaus- ja remonttitarpeiden koordinointiin.
Myös kalustetun asunnon lyhytaikaisen vuokrauksen voi teettää avaimet käteen -periaatteella.
Jos yhteistyö vuokravälittäjän kanssa luonnistuu hyvin, asuntosijoittajan ei kenties tarvitse tehdä muuta kuin täydentää kerran vuodessa esitäytetty veroilmoitus valmiin yhteenvedon perusteella (ellei hän teetä tätä työtä tilitoimistolla).
Yhteenveto
Kaikenlaiset vuokratakuut, siivouspalvelut, avaintenluovutussopimukset ja muut lisäpalvelut lisäävät sijoitustoiminnan menoja, vaikka tällaiset kulut voikin vähentää verotuksessa.
On totta, että itse tekemällä voi säästää, mutta aina ei ole aikaa (tai edes kannattavaa) tehdä kaikkea itse.
Oman työn ja muilla teetetyn työn tasapainottaminen vaatii tapauskohtaista harkintaa.
Tässä artikkelissa asuntosijoittajan tärkeimmiksi kumppaneiksi nostettiin luotettava vuokravälittäjä, pätevä kiinteistövälittäjä ja ammattitaitoinen remonttiurakoitsija.
Nostettakoon lopuksi esille samanhenkisten ystävien merkitys omassa verkostossa.
Heidän kanssaan voi vaihtaa kokemuksia ja saada kullanarvoisia vinkkejä – ja saada ymmärrystä silloin, kun sijoitusasunnon vessanpytty pitää vaihtaa kolmannen kerran puolen vuoden sisällä.