Nuoret ja kunnianhimoiset Baltian pörssit ottavat mallia pohjoismaisista pörsseistä.
Vuonna 2023 jopa yli 40 prosenttia Nasdaqin Pohjoismaiden ja Baltian markkinoiden listautumisanneista oli Baltiassa ja tarkemmin ottaen Virossa: 1,3 miljoonan asukkaan Virossa listautumisen yhteydessä pääomia keräsi listautumisannin avulla kaksi yhtiötä ja 1,9 miljoonan asukkaan Latviassa yksi yhtiö. Vaikka Nasdaqin Pohjoismaiden ja Baltian maiden pörssien viime vuoden listautumisantien saldo jäi vaatimattomaan seitsemään yhtiöön verrattuna vuoden 2021 ennätysmäiseen 174 listautumisantiin, etenkin Viron listautumismarkkinat ovat osoittaneet viime aikoina erityistä sitkeyttä markkinoilla tapahtuneesta myllerryksestä huolimatta.
Baltian maat itsenäistyivät vasta hieman yli 30 vuotta sitten, joten paikalliset pörssit – Nasdaq Tallinn Virossa, Nasdaq Riga Latviassa ja Nasdaq Vilnius Liettuassa – ovat myös suhteellisen nuoria. Koska julkisen kaupankäynnin kohteena olevien yhtiöiden ja arvopaperikauppaa käyvien markkinaosapuolten toimintahistoria on vielä varsin lyhyt, sijoituskulttuuri ei ole Baltiassa vielä samalla tasolla kuin Pohjoismaissa.
Minulla on ollut ilo työskennellä läheisesti Helsingin ja Tukholman pörssien kanssa jo yli 20 vuoden ajan, sillä kaikki kolme Baltian pörssiä kuuluivat jo 2000-luvun alussa suomalaiseen pörssikonserniin HEX:iin ja sen jälkeen ruotsalaiseen OMX-konserniin. Vuodesta 2008 lähtien kaikki pohjoismaiset ja Baltian pörssit (pois lukien Oslon pörssi) kuuluvat maailman johtavaan teknologiayhtiö Nasdaqiin. Näinä vuosina Baltian pörssit ovat voineet seurata, miten tervettä ja kestävää sijoituskulttuuria rakennetaan ja ylläpidetään. Syvälle juurtuneen sijoituskulttuurin rakentaminen yhteiskunnassa vie vuosikymmeniä ja jopa sukupolvia.
Viime vuodet ovat kuitenkin olleet Baltian markkinoilla mullistavia: yksityissijoittajien määrä alkoi kasvaa melko eksponentiaalisesti vuoden 2016 tienoilla ja on nelinkertaistunut viimeisten 7–8 vuoden aikana. Muutoksen taustalla ovat monet tekijät: markkinoille on tullut uusia ja erittäin houkuttelevia yhtiöitä, markkinoilla on ollut yleisesti myötätuulta, käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet ja valtioiden johdolla on toteutettu strategiaa talousosaamisen lisäämiseksi.
Yksityissijoittajia eniten
Baltian markkinat eroavat pohjoismaisista verrokeistaan yhdeltä osin: yksityissijoittajat vastaavat suurimmasta osasta Baltian markkinoiden kaupankäynnistä.
Esimerkkinä mainittakoon aiemmin valtion kokonaan omistama uusiutuvan energian yhtiö Enefit Greenin listautuminen Nasdaq Tallinnaan vuonna 2021. Yhtiön listautumisantiin osallistui jopa yli 60 000 paikallista sijoittajaa. Tämä tarkoittaa, että noin 4,3 prosentista Viron väestöstä tuli yhtiön osakkeenomistajia. Vaikka virallista vahvistusta väittämälle ei ole, se saattanee olla maailmanennätys listautumisantiin osallistumisessa asukasta kohden.
Baltian pörssi-indeksit ovat heijastelleet Baltian maiden nopeaa kasvua ja kehitystä viimeisen 30 vuoden ajan. Nasdaq Tallinnan ja Nasdaq Riian osakeindeksit ovat tuottaneet vuosittain osingot mukaan lukien noin 12 prosenttia vuodesta 2000 lähtien ja Nasdaq Vilnan osakeindeksi noin 11 prosenttia. Vertailun vuoksi globaali osakeindeksi MSCI ACWI on tuottanut keskimäärin vain noin 6 prosenttia vuodessa samana ajanjaksona.
Baltian yritysten kansainvälistyessä listayhtiöihin liitetty laatuleima – ei pelkästään listautumisen tarjoaman läpinäkyvyyden ja tunnettuuden vuoksi – on tullut vähitellen yhä paremmin ymmärretyksi ja arvostetummaksi yrittäjien keskuudessa.
Viimeisin listautuja Infortar
Neljä viidestä tällä hetkellä Baltian markkinoiden markkina-arvoltaan TOP 5:ssä olevasta yrityksestä on listautunut viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Näitä ovat Ignitis grupe – liettualainen energiayhtiö ja Baltian alueen suurin sähkö- ja uusiutuvan energian yhtiö (markkina-arvo 1,3 mrd. euroa), LHV Group – virolainen finanssikonserni (1,2 mrd. euroa), Telia Lietuva – liettualainen televiestintäyhtiö (1 mrd. euroa), Enefit Green – virolainen uusiutuvan energian yhtiö (1 mrd. euroa) sekä Infortar – virolainen sijoitusyhtiö (0,5 mrd. euroa).
Viimeisin listautuja Infortar on Viron suurin sijoitusyhtiö, joka listautui Tallinnan pörssiin joulukuussa 2023. Vaikka viime vuosi oli heikko listautumisten suhteen, Infortar osoitti, että vaikeissakin markkinaolosuhteissa yleisöanti on hyvin toteutettavissa. Tämä Baltian suurin vuoden 2023 listautumisanti keräsi 30 prosentin ylimerkinnän. Infortar on johtavan maakaasuyhtiö Estonian Gasin ja Baltian suurimman varustamon Tallinkin omistaja. Vuonna 2023 myös latvialaisen kaasuyhtiön Gason ostanut Infortar on nyt yksi suurimmista toimijoista alueen maakaasumarkkinoilla, jolla on myös noin 40 prosentin markkinaosuus Suomen kaasumarkkinoista.
Vaikka Baltian pörssit ovat nuoria, tiedämme hyvin, että taloussuhdanteet laajemmalti vaikuttavat pörssien vaihtomääriin ja osakkeiden kurssivaihteluihin. Huolimatta heilahteluista Baltian pörssit ovat nyt parhaassa vedossa: meillä on ennätysmäärä sekä listayhtiöitä että osakkeenomistajia. Sen lisäksi kaupankäynnin määrä lähentelee ennätyksiä.
Voivatko suomalaiset käydä kauppaa Nasdaq Baltian pörsseissä?
Kyllä. Ja oikeastaan aika helposti.
Sekä Danske Bank että Nordea tarjoavat asiakkailleen kaupankäyntiä Baltian listatuilla osakkeilla. Molempien asiakkaat voivat ostaa ja myydä Baltian osakkeita verkkopankkinsa kautta ja myös puhelimitse.
Verkkokaupankäyntisopimuksen perusperiaatteiden mukaisesti palkkiot ovat täsmälleen samat kaikilla markkinoilla (välityspalkkiot alkaen 5 eur/0,12 %) Danske Bankin kautta ostettaessa tai myytäessä. Nordean hinnoittelu on samantyylinen, tarkat hinnastot löytyvät pankkien sivuilta danskebank.fi/osakesaastajat ja nordea.fi.
Lisäksi Baltian osakkeet ovat kaupankäynnin kohteena myös globaalilla Interactive Brokers -alustalla.
Kirjoittaja Kaarel Ots on Nasdaq Tallinn -pörssin toimitusjohtaja.
Juttu on julkaistu ensimmäisenä Viisaan Rahan numerossa 1/2024.