Bitcoin on ollut alkuvuoden parhaiten tuottanut omaisuusluokka. Alkuvuoden kurssikehityksen takana ovat vahvistuvat fundamentit. Finanssi-instituutioiden kiinnostus bitcoinia kohtaan jatkoi kasvuaan ETF-hakemusten muodossa.
Kryptovaluuttamarkkinan ensimmäisen reilun vuosipuoliskon kehitys on ollut yleiseltä kurssikehitykseltään tasaisen positiivinen. Vuoden ensimmäisellä kvartaalilla kryptomarkkinan kokonaismarkkina-arvo kohosi noin 50 prosenttia nousten 800 miljardin dollarin tasolta noin 1,2 biljoonan dollarin tasolle. Toisella kvartaalilla puolestaan kokonaismarkkina-arvon vaihteluväli kaventui, ja markkina-arvo on pysytellyt noin 1,0–1,2 biljoonan dollarin tasolla.
Suurimman kryptovaluutan bitcoinin kurssi on noussut vuoden alusta liki 75 prosenttia, kun toiseksi suurimman kryptovaluutan, ethereumin, kurssi on samana ajankohtana noussut reilut 50 prosenttia. Bitcoinin kurssi onkin vaihdellut viimeisten kuukausien aikana noin 25 000 ja 31 000 dollarin välillä, ja ethereumin kurssi on pysytellyt pääosin alle 2 000 dollarin tasolla.
Johtavien kryptovaluuttojen kurssikehitys on ollut erityisen positiivista verrattuna muihin omaisuusluokkiin, kuten pörssiosakkeisiin tai kultaan. Nasdaq-indeksi on noussut reilut 30 prosenttia, kun taas kullan hinta on noussut noin 6 prosenttia. Vastaavana ajanjaksona kotimainen OMX Helsinki -indeksi on puolestaan ollut kurssikehitykseltään noin -10 prosenttia.
Kurssikehityksen lisäksi bitcoinin volatiliteetti on ollut pienimmillään noin viiteen vuoteen, viimeisten päivien aikana jo vähemmän kuin Nasdaqin, S&P 500:n tai jopa kullan. Samaten bitcoinin korrelaatio osakkeisiin, erityisesti teknologiaosakkeisiin, on vähentynyt roimasti. Hajautushyötyä etsivälle sijoittajalle tämä lienee hyvä uutinen.
Bitcoinin louhijat tehneet uusia ennätyksiä
Bitcoinin positiivisessa nousukierteessä olevat fundamenttitekijät ovat varmastikin omalta osaltaan siivittäneet kurssikehitystä. Bitcoin-verkon laskentateho kasvoi yli 20 prosenttia toisella kvartaalilla ja ylitti ensimmäistä kertaa 400 exahashia per sekunti (EH/s). Samaten louhinnan vaikeusaste ylitti ensimmäistä kertaa 50 biljoonan rajapyykin kesäkuussa.
Huomattavaa on myös, että kryptomarkkinoilla on selkeästi tapahtunut rotaatiota pienistä vaihtoehtoisista kryptovaluutoista suuriin ja vakiintuneisiin kolikoihin. Esim. bitcoinin suhteellinen osuus koko kryptomarkkinasta on kohonnut lähes 10 prosenttiyksikköä vuoden alusta saavuttaen jo liki 50 prosenttia koko markkinasta. Ethereumin osuus kryptomarkkinasta on puolestaan pysytellyt vajaa 20 prosentinn suuruusluokassa.
Kryptomarkkinan positiivinen vire on tarttunut reilulla kädellä myös kryptosektorin osakkeisiin. Erityisesti louhintayhtiöiden osakekurssit ovat olleet nousukiidossa. Nasdaqissa listattujen markkina-arvoltaan suurimpien louhijoiden kurssit, kuten Riot Platforms ja Marathon Digital, ovat nousseet vuoden alusta noin 400 prosenttia. Huolimatta regulaatiopaineista myös Coinbasen osake on menestynyt, tähänastinen tämän vuoden kurssikehitys on ollut noin 150 prosenttia.
Globaalit varainhoitajat hakeneet toimilupia bitcoinrahastoille
Myös uutisotsikkomielessä kryptotoimiala on toistaiseksi säästynyt vuoden 2022 kaltaisilta katastrofeilta. Pankkisektorin vaikeudet erityisesti Yhdysvalloissa pohjustivat bitcoinin arvolupauksen kehittymistä ensimmäisellä kvartaalilla. Toisella kvartaalilla kesäkuussa uutisotsikoita hallitsivat puolestaan maailman suurimpien varainhoitajien, kuten BlackRockin, konkreettiset kiinnostuksen osoitukset erityisesti bitcoinia kohtaan.
Kun BlackRock jätti kesäkuussa toimilupahakemuksen koskien spot bitcoin -ETF-rahastoa SEC:lle, seurasi vyöry myös muiden varainhoitajien, kuten VanEck tai Fidelity, vastaavia hakemuksia. Myös Euroopassa on nähty positiivista kehitystä ETF-rintamalla, kun vanhan mantereen ensimmäinen spot bitcoin -ETF on tarkoitus listata Euronext Amsterdam -pörssiin yli vuosi viivästyksen jälkeen.
Täytyy toki muistaa, että ETF-hakemusten läpimeno ei ole mitenkään taattu. Tähän asti SEC on hylännyt kaikki vastaavat spot bitcoin -ETF-rahastohakemukset. SEC haastoi myös kesäkuussa oikeuteen parikin kryptoalan toimijaa. Kryptopörssit Binance sekä Coinbase saavat vastata oikeudessa SEC:n väitteisiin muun muassa rekisteröimättömien arvopapereiden tarjoamisesta.
Eurooppalaiset jättipankit hakeneet kryptotoimilupia
Vastaavan kaltaista instituutionaalisten sijoittajien konkreettista kiinnostusta kryptotoimialaa kohtaan on nähty myös Euroopassa. Esimerkiksi Ranskan kolmanneksi suurimman pankin Societe Generalen kryptodivisioona sai heinäkuussa toimiluvan tarjota kryptopalveluita. Saksassa globaali pankkijätti Deutsche Bank jätti kesäkuussa toimilupahakemuksen koskien kryptovaluuttojen säilytyspalvelua. Jää nähtäväksi, milloin vastaavaa kehitystä tullaan näkemään kotimaisten pankkien keskuudessa.
On mielenkiintoista seurata, minkälaiseksi kryptomarkkinoiden loppuvuosi muodostuu. Kryptomarkkinat ovat tunnettuja volatiilisuudesta ja markkinoilla voi lyhyessä ajassa tapahtua suuriakin kurssimuutoksia. On myös hyvä muistaa, että ensi keväänä koetaan taas seuraava merkittävä fundamentaalinen muutos bitcoinverkossa, eli bitcoinin lohkopalkkion puoliintuminen.
Teoriassa noin neljän vuoden välein tapahtuvien puoliintumisten tulisi tehokkaiden markkinoiden hypoteesin mukaan näkyä nykykurssissa. Aiempien puoliintumisten seurauksena bitcoinin kurssi onkin kääntynyt roimalle nousu-uralle. Mutta kuten perinteisillä osakemarkkinoilla, myöskään kryptomarkkinoilla historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.