Bitcoinin kurssi on noussut viime aikoina huimaa tahtia. Bitcoin ETF-rahastot ovat olleet menestys monilla eri mittareilla. Euroopan keskuspankin mielestä bitcoinin arvo on kuitenkin nolla.
Kryptovaluutta bitcoin on jälleen noussut pienehkön hiljaiselon jälkeen parrasvaloihin. Bitcoinin kurssi ylitti viime viikon aikana 60 000 dollarin tason ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2021 lopun. Vuoden alusta nousua on kertynyt miltei 50 prosenttia, ja pelkästään viime viikon aikana kurssi kohosi 20 prosenttia. Samaan aikaan bitcoinin kokonaismarkkina-arvo on noussut jo yli 1,3 biljoonan dollarin tasolle. Bitcoinia moititaan usein liian volatiiliksi hinnan romahdellessa, mutta näin nousumarkkinassa moitteet volatiilisuudesta tuppaavat jostain syystä unohtumaan.
Bitcoinin kaikkien aikojen kurssihuippu 69 000 dollaria koettiin marraskuussa 2021, ja tähän on matkaa enää vajaa kymmenisen prosenttia. Mikäli tilannetta kuitenkin tarkastellaan muiden fiat-valuuttojen näkökulmasta, näkökulma onkin hyvin mielenkiintoinen. Bitcoinin hinta on ylittänyt kaikkien aikojen huiput yli 30 eri fiat-valuuttaan verrattuna. Kurssi on ylittänyt kaikkien aikojen huipun mitattuna mm. Ruotsin ja Norjan kruunua, Japanin jeniä ja Iso-Britannian puntaa vastaan. Myös euroissa mitattuna kaikkien aikojen huipputaso saavutettiin vastikään.
SEC hyväksyi bitcoin ETF-rahastot
Bitcoinin viimeaikaisen nousupyrähdyksen taustalla on ennen kaikkea yksi historiaan jäävä päivämäärä, 10. tammikuuta. Tuolloin Yhdysvalloissa paikallinen arvopaperi- ja pörssikomissio SEC hyväksyi jo vuosikymmenen ajan odotetut suoraan bitcoiniin sijoittavat pörssinoteeratut ETF-rahastot. ETF-rahastojen myötä erityisesti yhdysvaltalaisille instituutio- sekä yksityissijoittajille tarjoutui yksinkertainen ja luotettava tapa sijoittaa kyseiseen markkinaan.
ETF-rahastojen lanseerausta seuranneina kaupankäyntipäivinä kurssikehitys oli suoraan kuin oppikirjasta. Aluksi koettiin perinteinen ”sell the news” -efekti, ja bitcoinin kurssi sukelsikin parissa viikossa liki 20 prosenttia. Skeptikot ehtivät jo lähteä ennakoimaan bitcoinin seuraavaa kuolemaa ja ETF-rahastojen epäonnistumista sekä kysynnän puutetta. Markkinan saavutettua pohjakosketuksensa käänne on kuitenkin ollut huima ja patoutunut kysyntä on näkynyt suoraan hinnassa. Kuukausikehitystä tarkasteltaessa helmikuinen kurssiraketointi onkin bitcoinin tähänastisen kurssihistorian suurin nousukuukausi.
Bitcoin-ETF:t ovat lyöneet erilaisia markkinaennätyksiä
Bitcoin-ETF:t ovat olleet valtava menestys monella muullakin mittarilla tarkasteltuna. Kaupankäyntivolyymit ovat olleet noususuuntaisia, miljardiluokkaa päivittäin, ja viime päivinä suorastaan valtavia. Volyymia on ollut enemmän kuin perinteisillä S&P 500- tai Nasdaq ETF -tuotteilla. Pelkästään parhaana yksittäisenä päivänä helmikuun lopussa ETF-rahastojen kaupankäyntivolyymit olivat 7,6 miljardia. Tätä voidaan suhteuttaa Helsingin pörssin volyymeihin, jotka ovat tyypillisenä kaupankäyntipäivänä alle 500 miljoonaa.
Samaisena esimerkkipäivänä bitcoinrahastot ostivat salkkuunsa 9 000 bitcoinia. Kun uusia bitcoineja syntyy markkinoille louhinnan tuloksena 900 kpl per päivä, kysynnän ja tarjonnan suhde on vähintäänkin mielenkiintoinen. Huhtikuun lopussa tapahtuvan bitcoinverkon lohkopalkkion puoliintumisen seurauksena uusien kolikoiden määrä tippuu 450 kappaleeseen per päivä. Mikäli bitcoinien kysyntä säilyy edes lievästikin nykyisellä tasolla, niin sanottu tarjontashokki voi olla melkoinen.
Odotetusti markkinaosuudeltaan suurimmaksi bitcoinrahastoksi noussut BlackRockin ETF saavutti alle kahdessa kuukaudessa 10 miljardin dollarin hallinnoitavat varat, mikä on koko ETF-maailman uusi nopeusennätys. Kansainväliset varainhoitojätit ovat myös alkaneet päivittämään perinteistä 60/40 perusallokaatiosuositusta. Esimerkiksi Fidelity suosittaa jo sijoittajia lisäämään perusportfolioonsa bitcoineja muutaman prosentin osuuden osakkeiden ja korkojen kustannuksella.
Uudet ETF-rahastot ovat tähän asti ostaneet nettona yhteensä reilusti yli 300 000 bitcoinia (pl. GBTC-rahasto, jolla on ollut erilainen juridinen rakenne) ja rahastojen yhteenlasketut hallinnoitavat varat lähentelevät jo liki 18 miljardia dollaria. Kun otetaan GBTC-rahasto mukaan, kaikkien yhdysvaltalaisten bitcoin ETF-rahastojen yhteenlaskettu omistus on noin 770 000 bitcoinia, mikä lähentelee jo 4 prosenttia bitcoinien maksimimäärästä, mikä on 21 miljoonaa kolikkoa. Lisäksi on hyvä huomata, että erilaisia bitcoinrahastoja on myös monissa muissa maissa. Euroopassa vastaavat rahastot ovat juridiselta rakenteeltaan erityyppisiä ETP-tuotteita.
EKP:n mielestä bitcoinin arvo on nolla
Kaikki tahot eivät kuitenkaan ole olleet yhtä vakuuttuneita bitcoinin menestyksestä. Euroopan keskuspankki julkaisi helmikuussa blogikirjoituksen, jossa lytättiin bitcoinin olemassaolo kaikin eri mahdollisin perustein. EKP:n mielestä bitcoin on epäonnistunut täysin sekä maksujärjestelmänä että sijoituskohteena. Lopulta EKP sanoo painavan sanansa bitcoinista: bitcoinin käypä arvo on nolla. Aika näyttää, kumpi taho sitten on lopulta oikeassa, vapaat markkinat vaiko EKP:n norsunluutornin byrokraatit.
Bitcoinin kurssinousu ei ole vielä saavuttanut klassisen sijoitusmanian piirteitä. Viimeaikainen nousu on ehkä ensimmäistä kertaa historiassa ollut pääosin instituutiovetoista, eikä yksityissijoittajien suuri massa ole vielä herännyt ainakaan suuremmissa määrin. Sijoittajan on markkinahuumassa hyvä muistaa perusasiat lukiessaan uutisotsikoita bitcoinista ja kryptomarkkinoista. On bitcoin ja sitten on kaikki muu. Bitcoin on yksinkertaisesti muotoiltuna digitaalista kovaa rahaa. Tämän lisäksi kryptomarkkinoilta löytyy tuhansia ja tuhansia erilaisia kryptokikkareita, meemikolikoita, NTF-kuvia ja krypto-tokeneita. Näillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä varsinaisen bitcoinin kanssa.