BlackRockin mukaan bitcoin on ollut sijoittajan kannalta erittäin järkevä sijoitus viimeisten 14 vuoden aikana.
Maailman suurin varainhoitaja BlackRock ilmoitti viime viikolla suosittelevansa kiinnostuneita ja riskinsietokykyisiä sijoittajia harkitsemaan sijoittavansa bitcoiniin 1–2 % salkun varallisuudesta. Bitcoinista on näin ollen tullut nyt salonkikelpoinen sijoituskohde. BlackRockin mukaan bitcoin onkin ollut sijoittajan kannalta erittäin järkevä sijoitus viimeisten 14 vuoden aikana eli koko bitcoinin olemassaolon ajan, sillä bitcoin on tuottanut useimpina vuosina sijoittajalle (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta) noin 100 prosentin vuosittaisen tuoton.
Syyksi BlackRock ilmoittaa tälle suositukselle, että bitcoiniin sijoittamalla sijoittaja pystyy paremmin hajauttamaan salkun riskejä, koska bitcoinin korrelaatio on todennäköisesti hyvin vähäistä muihin omaisuuslajeihin nähden. Tällä tarkoitetaan sitä, että mikäli johonkin toiseen omaisuusluokkaan kohdistuu riskejä, nämä riskit eivät vaikuta vastaavalla tavalla bitcoiniin. Sen lisäksi bitcoinista mahdollisesti syntyvät riskit eivät merkittävästi nosta muiden sijoitussalkun omaisuuslajien kuten pörssiosakkeiden riskejä 1–2 prosentin bitcoinallokaatiolla.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että bitcoinista on tullut nyt salonkikelpoinen sijoituskohde, jota maailman suurimmat, menestyneimmät ja tunnetummat varainhoitajat suosittelevat sijoittajilleen. Sijoitussuositus ei vielä kuitenkaan koske tavallisia niin sanottuja retail-sijoittajia. Tavallisille sijoittajille tarjottavien sijoitustuotteiden järjestelmälliseen ja massamittaiseen myyntiin tarvitaan vielä niin sanottu RIA (real investment advisor) -lupa, joita ei vielä kryptovaluutoille ole myönnetty USA:ssa.
Bitcoin ei ole riskitön sijoituskohde
BlackRock ei kuitenkaan näe bitcoinia täysin riskittömänä, sillä se pitää edelleen bitcoinin fiat-valuuttamääräisen (esim. euro ja dollari) hinnan vaihtelua merkittävänä riskinä. Sen lisäksi varainhoitaja muistuttaa, että hajautus bitcoiniin ei tarkoita sitä, että bitcoinin hinta ei laskisi merkittävästi, mikäli muiden omaisuuslajien kuten pörssiosakkeiden hinnat alkavat laskea. Bitcoinin hinta on monesti laskenut voimakkaasti osakemarkkinoiden laskiessa, mutta se on taas pörssin noustessa monesti noussut pörssiä voimakkaammin.
Bitcoinin osalta huomattavaa on se, että sijoittajat pitävät bitcoinia sijoituskohteena lähinnä ”teknologiaosakkeena”, koska bitcoinin hinnankehitys muistuttaa pitkälti niin sanotun Magnificent 7:n arvonkehitystä markkinoilla. Magnificent 7:ksi kutsutaan pörssiosakkeista ohjelmistoyritys Microsoftia, siruvalmistaja Nvidiaa, hakupalvelu (Alphabetia) Googlea, matkapuhelinvalmistaja Applea, sosiaalisen median yhtiötä Metaa (entinen Facebook) ja sähköautovalmistaja Teslaa.
Bitcoin-sijoituksia on erilaisia
Tässä on kuitenkin hyvä muistaa, että BlackRockin tausta-ajatuksena tällä suositukselle todennäköisesti on se, että sijoittajat tekisivät ”bitcoinsijoituksensa” BlackRockin bitcoin ETF-rahastoon, joka tunnetaan nimellä IBIT.
Suomessa BlackRockin bitcoin ETF:ään ei voi suoraan sijoittaa. Euroopassa on kuitenkin olemassa useita bitcoin ETF-rahastoja, joihin sijoittaminen on myös mahdollista suomalaisille.
ETF-sijoitusten osalta on muutenkin hyvä muistaa se, että ETF-rahasto ei ole sijoittajan kannalta suora sijoitus ETF:n tarjoamaan hyödykkeeseen. Sen sijaan sijoittaja ostaa osuuden ETF-rahastosta, joka seuraa tietyn hyödykkeen omaisuusluokan eli tässä tapauksessa bitcoinin markkinahinnan kehitystä. Eli mikäli sijoittaja lähtee sijoittamaan bitcoin ETF-rahastoon, sijoittaja ei tällöin itse omista bitcoineja vaan ETF-rahasto omistaa bitcoinit. ETF-rahasto käytännössä pyrkii takaamaan ETF-sijoittajalle osuuden rahaston tuottoon joko hinnanmuodostuksen avulla tai sitten osingonmaksua muistuttavan voittojen palautusjärjestelmän kautta.
Puolestaan suorat sijoitukset bitcoiniin voidaan tehdä esimerkiksi joko kryptovaluuttapörssin kautta (esim. Suomessa Coinmotion, Northcrypto ja Kvarn) tai sitten ostamalla bitcoinit pörssin ulkopuolelta joltain yritykseltä tai yksityishenkilöltä. Suorat sijoitukset varastoidaan omaan kryptovaluuttalompakkoon, joka sijaitsee esimerkiksi erityisesti tätä tarkoitusta varten suunnitellulla muistitikulla, tietokoneen kovalevyllä tai matkapuhelimella.
Epäsuora bitcoinien hallinta puolestaan tapahtuu siten, että bitcoinien hallinnasta eli käytännössä säilytyksestä vastaa joko kolmas osapuoli kuten kryptovaluuttapörssi, pankki tai erityinen tätä tarkoitusta varten muodostettu säilytysyhteisö.
Se, mikä on sijoittajan kannalta kaikkein turvallisin ratkaisu sijoittaa bitcoiniin, riippuu pitkälti sijoittaja omasta osaamisesta. Joillekin sijoittajille sopii sijoittaminen bitcoin ETF:iin, koska he kokevat bitconien säilyttämisen teknisesti liian vaikeaksi.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että bitcoin sopisi sijoituskohteena kaikille tai että bitcoin ei sisältäisi riskejä. Edelleenkin voidaan todeta, että bitcoin ei sovellu kaikille sijoittajilla ja bitcoin sisältää paljon riskejä, joten edes BlackRockin suositus ei tee bitcoinista riskitöntä sijoitusta. Mutta toisaalta riskitöntä sijoitusta tietenkään tuskin on edes olemassa.
Oikaisu: BlackRock ei anna sijoitussuosituksia, vaan kyseessä on blogin kirjoittajan oma tulkinta. BlackRock on kertonut näkevänsä perusteita sisällyttää bitcoin monivarainportfoliohin, kunhan sijoittaja itse uskoo virtuaalivaluutan tulevaisuuteen ja on valmis sietämään riskin mahdollisista nopeista hinnan laskuista.
Blogia muokattu 18.12.2024 klo 14: Lisätty oikaisu ja poistettu virheelliset väittämät siitä, että BlackRock olisi suositellut kaikkia sijoittajia sijoittamaan 1–2 prosenttia sijoitusvarallisuudestaan bitcoiniin. BlackRock on kehottanut raportissaan sijoittajia, joilla on asianmukainen hallintorakenne ja riskinsietokyky, harkitsemaan 1–2 prosentin allokaatiota bitcoiniin.
Henri Väkeväinen
Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen puheenjohtaja, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta