ETP voi tarjota vaihtoehtoisen tavan sijoittaa kryptomarkkinoille. Kryptosektorin ETP-tuotteiden tarjonta on kiihtynyt viimeisten vuosien aikana, mutta minkälainen sijoitustuote ETP on?
Sähköpostiini kilahti vastikään mainos uudesta sijoitustuotteesta nimeltä ”DDA Crypto Select 10 ETP linked to MarketVector Digital Assets Max 10 VWAP Close Index”.Sanahirviö on aikamoinen eikä heti aukea kokeneemmallekaan sijoittajalle.Kyseessä on tuore esimerkki pörssinoteeratusta säännellystä ETP-tyyppisestä (exchange- traded product) sijoitustuotteesta, jonka arvonkehitys riippuu kohde-etuuden arvonkehityksestä. Kohde-etuutena voi toimia esimerkiksi osake, indeksi, raaka-aine tai valuutta. Muita ETP-kategoriaan kuuluvia tuotteita ovat esim. pörssinoteeratut ETF-rahastot, warrantit ja sertifikaatit. Tässä tapauksessa kohde-etuutena toimii kryptovaluuttakori.
Esimerkkinä mainittu DDA Crypto Select 10 ETP pohjautuu 10 suurimman kryptovaluutan muodostamaan koriin. Sijoituskorin suurimmat omistukset ovat bitcoin reilun 60 prosentin osuudella, ethereum noin neljänneksen osuudella ja loppu jakautuu muiden valikoitujen top-10 coinien kesken. DDA tarkoittaa tässä tapauksessa Liechtensteinissa rekisteröityä liikkeellelaskijaa, Deutsche Digital Assets. MarketVector -yhtiö puolestaan laskee indeksille viitehinnan.
Tutustu ETP-tuotteen ehtoihin huolella
Varsinainen ETP-tuote on tässä tapauksessa lainsäädännöllisesti pohjimmiltaan Saksan siviililain tarkoittama velkapaperi, joka lasketaan liikkeelle haltijamuodossa. Velkakirjojen vakuutena on fyysisesti tuettu kryptovaluuttakori, joka on talletettu ulkopuolisen säilytysyhteisön säilytettäväksi.
Kuten sijoittamisessa yleensä, on suositeltavaa sijoittaa vain sellaiseen tuotteeseen, jonka ymmärtää. Tässä tapauksessa tuotteesta kiinnostuneen sijoittajan on hyvä lukaista yli 140-sivuinen englanninkielinen juridisia termejä pursuava esite monisivuisine riskikuvauksineen. Suomeksi löytyy sentään 7-sivuinen ”asiakohtainen yhteenveto” sekä 3-sivuinen ”avaintietoasiakirja”. Ensimmäisenä lauseena paistaa huomautus ”Olet ostamassa tuotetta, joka ei ole yksinkertainen ja jota voi olla vaikea ymmärtää.”
Riski-indikaattori näyttää lukua 6, eli ollaan asteikon 1–7 riskisimmässä luokassa. ETP-tuotteiden vaivattomuus ei tule ilmaiseksi Krypto-ETP tuotteissa on kuitenkin monia hyviä puolia. Ne ovat vaivattomia ja saatavana yleensä oman osakevälittäjän kautta. Sijoittajan ei tarvitse avata omaa kryptolompakkoa eikä hallinnoida itse yksityisavaimia. ETP-tuotteiden kautta sijoittaja pääsee osallistumaan yksinkertaisella tavalla kryptomarkkinoille, ja osa tuotteista tarjoaa jopa valmiiksi hajautetun ja hoidetun kryptosalkun.Tällä toki on myös oma hintansa. Esimerkkituotteen vuosittainen hallinnointipalkkio on noin 1,7 prosenttia. Välittäjä ottaa oman siivunsa, lisäksi osto- ja myyntihinnan erotus voi olla merkittävä. Vaihtomäärät eivät myöskään tyypillisesti yllä varsinaisten kryptopörssien tasolle. Sijoittajan on myös syytä tiedostaa, että ETP-tuotteisiin sijoittaminen ei poista varsinaista kryptovaluuttoihin, niiden teknologiaan ja volatiliteettiin liittyviä riskejä.
ETP-markkina kasvanut miljardiluokkaan
Eurooppalaisten krypto-ETP-tuotteiden kokonaismarkkina-arvo oli ETFbook:n mukaan toukokuun lopulla noin 4,5 miljardia euroa. Erilaisia eurooppalaisia krypto-ETP-arvopapereita on nykyään tarjolla yli 150, kun vuoden 2022 alussa määrä oli vielä alle sata. Tuotteet voivat erikoistua yhteen kryptovaluuttaan, kuten bitcoiniin tai useamman kryptovaluutan muodostamaan koriin.
On myös olemassa esimerkiksi puhtaasti älysopimusalustoihin sijoittavia ETP-tuotteita.
Ensimmäinen säännelty bitcointuote, samalla maailman ensimmäinen, tuli markkinoille jo vuonna 2015, kun Nasdaq Tukholman pörssi otti kaupankäynnin kohteeksi bitcoinin arvonkehitystä seuraavan tracker-tuotteen. Saksalainen Xetra-pörssi oli myös ensimmäisten joukossa, kun vuonna 2020 lanseerattiin pörssin ensimmäinen bitcoin-ETP-tuote. Nykyään Xetran listoilta löytyy yli 80 erilaista krypto-ETP-tuotetta yli kymmeneltä eri liikkeellelaskijalta. Tarjonta lieneekin Euroopan suurin.
Pohjoismaiden ensimmäinen krypto-ETP-tuote lanseerattiin toukokuussa Nasdaq Tukholman pörssissä, jolloin ruotsalainen Virtune lanseerasi oman top-10 krypto-ETP-tuotteensa.Kryptovaluutat ja kryptosektori ovat yhä enemmän integroituneet osaksi perinteistä rahoitus- ja sijoitusmaailmaa. Arvopaperistettuja sijoitusvaihtoehtoja löytyy muitakin. On lemassa perinteisiä osake-ETF-rahastoja, jotka sijoittavat kryptosektorin ja lohkoketjuteknologian ympärillä toimiviin pörssiyrityksiin. Nämä rahastot eivät tyypillisesti kuitenkaan sijoita suoraan kryptovaluuttoihin. Sijoittaja voi luonnollisesti sijoittaa itsekin suoraan kryptosektorin osakkeisiin, kuten esimerkiksi Coinbaseen tai eri louhintayhtiöihin.
Myös futuurit, optiot ja muut johdannaiset voivat tarjota sijoittajalle vaihtoehtoisen keinon sijoittaa kryptosektorille. Johdannaisten suhteen yksityissijoittajan kannattaa kuitenkin perehtyä erityisen huolella verotuksen erityispiirteisiin.