Sijoittajan kannattaa varautua siihen, että jossain vaiheessa sijoituskohdetta testataan oikeudessa. Oikeustaistelua voi kuitenkin joutua seuraamaan tarkasti.
Minkä tahansa sijoituskohteen on yleensä pystyttävä vakuuttamaan sijoittaja aina uudelleen ja uudelleen omasta kyvystään tuottaa voittoa. Tämä pätee etenkin silloin, kun sijoituskohdetta koetellaan erilaisissa haastavissa tilanteissa.
Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi oikeudenkäynnit, joissa on tarkoituksena määritellä sijoituskohteen oikeudellinen asema uudelleen. Tällaisia tapauksia onkin nyt meneillään USA:ssa lukuisia: maan arvopaperiviranomainen SEC ja hyödyke- ja futuurikauppaviranomainen CFTC ovat haastaneet viime vuosien aikana kiihtyvällä tahdilla useita kryptovaluuttatoimijoita oikeuteen.
Oikeustapaukset
Yksi näistä haastetuista on kryptovaluuttapörssi Kraken. Tapauksessa on kyse etherin (ETH) steikkausohjelmasta (staking). SEC:n mukaan steikkausohjelmassa olevat etherit ovat rekisteröimättömiä arvopapereita.
SEC on haastanut oikeuteen myös yhdysvaltalaisen teknologiayritys Paxosin. Paxos on laskenut liikkeeseen Binancen brändin alla kulkevan vakaavaluutan (stable coin) BUSD:n, jota SEC väittää myös rekisteröimättömäksi arvopaperiksi.
Näiden lisäksi SEC on haastanut kryptovaluutta Tron:n perustajan Justin Sunin ja kryptovaluuttapörssi BitTorrentin sekä Rainberry Inc:n oikeuteen vastaavanlaiseen syyhyn vedoten. SEC:n mukaan toimijat ovat myyneet Tronix- (TRX) ja BitTorrent-tokeneita (BTT), jotka nekin SEC määrittelee rekisteröimättömiksi arvopapereiksi.
Tronix- (TRX) ja BitTorrent-tokeneiden (BTT) osalta on SEC:n mukaan syyllistytty lisäksi laittomaan mainostamiseen, koska sijoittajille ei ole kerrottu, että julkisuuden henkilöille (mm. Lindsey Lohan, Jake Paul ja Soulja Boy) on maksettu kyseisten tokenien mainostamisesta. Tämä on USA:ssa laitonta mainontaa.
USA:n hyödyke- ja futuurikauppakomissio CFTC on puolestaan haastanut oikeuteen maailman suurimman kryptovaluuttapörssi Binancen sekä sen johtoportaan. Haasteen mukaan Binancen asiakkailleen tarjoamat kryptovaluuttajohdannaiset ovat rekisteröimättömiä arvopapereita. Lisäksi Binancea syytetään rahanpesunlainsäädännön kiertämisestä.
Kaikkein pisimpään jatkunut oikeustapaus on ollut jo pari vuotta kestänyt oikeustaistelu Ripple Labsin ja sen XRP-tokenin sekä SEC:n välillä. Tässäkin tapauksessa SEC väittää XRP-tokeneiden olevan rekisteröimättömiä arvopapereita.
Niin Krakenin, Etherin, Paxosin, BUSD:n, Tronin, BitTorrentin, Binancen, Ripple Labsin ja XRP:n kannalta on hyvin oleellista se, selviävätkö ne oikeuskäsittelyistä voittajina. On selvää, että tässä mitataan näiden kryptovaluuttaprojektien todellista oikeudellista kestävyyttä.
Mikäli esimerkiksi XRP:t tai vakaavaluutta BUSD:t luokiteltaisiin rekisteröimättömiksi arvopapereiksi, se muuttaisi oleellisesti näiden kryptovaluuttojen oikeudellista luonnetta. Sijoittajankannalta tämä tarkoittaisi, että USA:ssa esimerkiksi näiden kryptovaluuttojen verotussääntely saattaisi hyvin todennäköisesti muuttua. Se voisi tarkoittaa myös merkittävää muutosta sijoituskohteen arvossa.
Kaiken lisäksi rekisteröimättömien arvopapereiden myynti on USA:ssa kiellettyä ilman siihen annettua viranomaislupaa, joten kryptovaluuttojen taustalla toimiville yhtiöille voitaisiin asettaa oikeuden päätöksellä merkittäviä rajoitteita. Tällä hetkellä edellä mainitut kryptovaluutat luokitellaan oikeudellisesti virtuaalivaluutoiksi, joten muuttuminen rekisteröimättömäksi arvopaperiksi muuttaisi merkittävästi niiden oikeudellista asemaa.
Bitcoinin osalta nähtiin myös liikemies Craig Wrightin oikeustapaus, jossa Wright halusi saada tekijänoikeudet Bitcoiniin. Wright kuitenkin hävisi oikeuskäsittelyn. Ratkaisun mukaan liikemies Wrightilla ei ole tekijänoikeuksia Bitcoiniin.
Koska kryptovaluuttoja vaihdetaan globaaleilla markkinoilla, oikeustapausten ratkaisut saattavat muuttaa kryptovaluuttojen oikeudellista määrittelyä myös muualla maailmassa, esimerkiksi Suomessa.
Selviääkö sijoituskohde oikeudellisesta haasteista?
Sijoittajan on yleensä oleellista seurata, kuinka hyvin sijoituskohde selviää näistä haastavista tilanteista. Jokainen sijoituskohde kokee joskus haastavia hetkiä, jolloin sen tuleekin selvittää haasteet onnistuneesti.
On hyvin selvää, että nyt vuoden 2023 aikana viranomaisten tarkoituksena USA:ssa on saada aikaiseksi mahdollisimman paljon ennakkotapauksia, joissa tullaan määrittelemään monen kryptovaluutan todellinen oikeudellinen luonne. CFTC:n puheenjohtaja Rostin Behnam ehti tästä jo ennakkoon markkinoita varoittaakin.
Sijoittajan kannalta haastavaksi tilanteen tekee kuitenkin se, että oikeusprosessit kestävät pahimmillaan useita vuosia. Sen vuoksi sijoittaja yleensä joutuu seuraamaan oikeusprosesseja hyvin tarkasti, jotta mahdolliset ikävät yllätykset voitaisiin välttää.
Oikeustapauksista ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä ne ovat hyvin luonnollinen osa sijoitusmarkkinoita. Sijoittajan melkein kannattaakin varautua siihen, että jossain vaiheessa sijoituskohdetta tullaan testaamaan oikeudessa. Tämä koskee myös kryptovaluuttamarkkinaa.