Osakemarkkinoilla tapahtui vahva ja nopea nousu silloin, kun monen sijoittajan odotukset olivat hyvinpessimistisiä.
Osakemarkkina nousi virallisesti härkämarkkinaan perjantaina 9. kesäkuuta, kun S&P 500 sulki 20 prosenttia korkeammalle, kuin missä indeksi kävi matalimmillaan viime vuoden lokakuussa. Nousua päivänsisäisestä pohjasta (13.10.2022) viime viikon perjantaina tehtyyn huippuun on kertynyt jo huimat 27 prosenttia hieman yli kahdeksan kuukauden aikana. Teknologiavetoisessa Nasdaqissa vastaava luku on 46 prosenttia.
Osakemarkkina yllätti jälleen pessimistit housut kintuissa, kun vahva ja nopea nousu tapahtui samaan aikaan, kun sentimentti sijoittajien keskuudessa oli historiallisessa mittapuussa hyvin pessimistinen.
Välitilinpäätös H1/2023
Vuoden 2023 ensimmäinen puolisko on tulossa päätöksen, ja juhannuksesta alkaa perinteisesti lomakausi, joten tässä vaiheessa on hyvä pysähtyä ja puntaroida aikaisempien analyysien lopputulemia. Omiin ajatuksiin on hyvä palata aina jälkikäteen ja reflektoida niitä – näin omaa ajattelua ja päättelykykyä voi harjoittaa tuleviin koitoksiin.
Keräsin alle viimeiseltä yhdeksältä kuukaudelta tässä blogissa esitetyt analyysit, jotka koskivat markkinan yleistä suuntaa:
Inflaatiopiikki on ohitettu – helpotus osakkeille tulossa? (15.9.2022)
Tilastot vihjaavat osakemarkkinan pohjan jääneen jo taakse (8.12.2022)
Katsaus tammikuun treideihin ja fokus tulevaan (2.2.2023)
Voiko pörssivuosi 2023 yllättää sittenkin positiivisesti? (2.3.2023)
Kuten näistä kirjoituksista voi huomata, osakemarkkinoiden historiallisten tilastojen hyödyntäminen omassa päätöksenteossa voi antaa jonkinlaista kilpailuetua muita markkinatoimijoita vastaan.
Ajatuksia tulevasta markkinasuunnasta
Jatketaan siis tilastoanalyysiä ja katsotaan, mitä osakemarkkinoilla yleensä tapahtuu nykyisen kaltaisessa tilanteessa.
Osakemarkkinat tekivät uuden 52 viikon huipun ensimmäistä kertaa yli vuoteen kesäkuussa. Aiemmilla kerroilla, kun tämä on tapahtunut tilanteessa, jossa uutta 52 viikon huippua ei ole syntynyt yli vuoteen, osakemarkkina on noussut seuraavan vuoden periodilla joka kerta 1950-luvulta lähtien. Alla olevassa graafissa näkyy em. signaalipäivät. Seuraavan 12 kuukauden tuotto tästä signaalista on keskimäärin 17,4 prosenttia eli selvästi keskimääräistä vuosituottoa korkeampi.
Jos taas tarkastellaan kaikkia niitä vuosia, joiden ensimmäisen puoliskon aikana S&P 500 on noussut yli 10 prosenttia, voidaan todeta, että vahvuus osakemarkkinoilla on yleensä positiivinen asia. Nousu tapaa jatkumaan ja loppuvuoden tuotto on keskimäärin 7,7 prosenttia – havainnoista peräti 81,8 prosenttia ovat päätyneet vihreälle. Myös seuraavan 12 kuukauden tuotot tuppaavat olemaan oikein hyviä.
Näiden sekä useiden muidenkin seuraamieni tilastojen valossa on hyvin todennäköistä, että osakemarkkina jatkaa nousuaan seuraavan kuuden ja kahdentoista kuukauden aikana. On kuitenkin hyvä muistuttaa, että historia ei ole aina tae tulevasta ja hyvin todennäköinenkään ennuste ei toteudu joka kerta. Jos todennäköisyys nousulle olisi 80 prosenttia, se tarkoittaa sitä, että 20 prosentin todennäköisyydellä markkina laskee. Itse pyrin olemaan sillä puolella, missä todennäköisyydet ovat parhaat – ja tällä hetkellä tässä vahvassa nousutrendissä ne ovat selvästi suuremmat nousun jatkumisen kannalla. Toki jokaiseen nousutrendiin mahtuu myös korjausliikkeitä, mutta niitä pyrin hyödyntämään potentiaalisina ostopaikkoina.
Tärkeää tietoa riskeistä: Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.