Nuorten yrittäjyys ja talous NYT julkaisi yhdessä LähiTapiolan kanssa vuosittaisen Nuorten Tulevaisuusraportin elokuussa. Tällä kertaa aiheena olivat nuorten taloudellinen hyvinvointi ja rahojen riittävyys osana ihmisarvoista elämää. Tutkimukseen vastasi lähes 5 000 yläasteikäistä ja toisen asteen nuorta. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus.
Tutkimuksen keskiössä oli taloudellinen hyvinvointi eli nuorten käsitys oman taloutensa hallinnasta. Tulokset yllättivät, vai yllättivätkö? Nuorten oma käsitys taloudellisesta hyvinvoinnistaan oli laskenut edellisestä tutkimuskerrasta, joka oli vuodelta 2022. Miksi tämä ei ole yllätys? Edellinen tutkimus tehtiin juuri ennen Ukrainan sotaa, ja taloudessa elettiin hyvinkin erilaisia aikoja. Tutkimuksen jälkeen syttyi Ukrainan sota, ja inflaatio pomppasi korkealle korkojen seuratessa sitä. Ilmiöitä, joihin näillä nuorilla ei taloudellisen tietoisuuden aikana ole juurikaan ollut kosketuspintaa.
Suurin osa nuorista kuitenkin tuntee nyt 2024 rauhaa oman taloudellisen hyvinvointinsa ja rahojen riittävyyden suhteen. Tässä on voimakas korrelaatio sen kanssa, onko nuori menestynyt koulussa. Hyvien keskiarvojen nuori tuntuu kokevan myös taloudellisen hyvinvointinsa paremmaksi. Asiaan liittyy myös kiinteästi osallisuuden kokemus: jos nuori kokee osallisuutta, on arvion omasta taloudellisesta hyvinvoinnista parempi.
Tulokset yllättivät, vai yllättivätkö?
Ja kuten tiedämme, kotitausta vaikuttaa näihin nuorten kokemuksiin voimakkaasti: perheen hyvä sosioekonominen tilanne korreloi nuorten kokemuksiin. Jos kotona ei ole halua tai kykyä puhua rahasta (vaikkei sitä olisikaan aina), ei nuoren minäpystyvyyden tunne vahvistu.
Näin ollen koulujen ja muiden toimijoiden rooli korostuu näiden polarisaatioiden tasoittamisessa: tarvitaan tukea, mielenkiintoisia oppimateriaaleja ja innostavia kohtaamisia talouden teemojen parissa, jotta nuoren kokemus omasta taloudellisesta hyvinvoinnista vahvistuu huolimatta kouluarvosanoista tai kodin vaikutuksesta.
Lopuksi vielä positiivinen ja tulevaisuususkoa luova nosto tutkimustuloksista. Nuorten tulevaisuusraportissa kysyttiin myös siitä, mitkä asiat nuorten mukaan kuuluvat ihmisarvoiseen elämään. Tulokseksi tulivat kotimainen ruoka, puhtaat ja vuodenajan mukaiset vaatteet, kulttuuritilaisuuksissa käynti ja sukulaisten luona vierailu 3–4 kertaa vuodessa.
Aika mukava tulos. Toki välttämättömäksi koettiin älypuhelin, kuulokkeet ja toimiva netti, mutta ne asiat lienevät myös meidän aikuisten listolla, vai mitä…
Jos tutkimus kiinnostaa, löydät sen: NYT Nuorten tulevaisuusraportti – NYT (nuortennyt.fi)