Vuoden 2022 lopussa tehtiin muutos osakeyhtiölakiin lunastusmenettelyssä maksettavan koron osalta. Nykyään korkoa alkaa kertyä kolme viikkoa välimiesten hakemisesta. Koron suuruus on vuoden alusta lähtien ollut 7,5 prosenttia. Ottaen lunastusmenettelykäytännöt huomioon on tämä käytännössä varmaa lisätuottoa, kunhan ei käytä osakesäästötiliä.
Moni Helsingin pörssin yhtiö on valunut kurssihuipuistaan kymmeniä prosentteja, joten räkähintaisen ostotarjouksen uhka on monen kohdalla kasvanut. Ostotarjouksen pikavoitto on tyypillisesti 30 prosenttia tai enemmän. Nyt suhdannekierron pohjalla ostotarjouksen saa tehtyä erityisen edullisesti, mikäli kohdeyhtiön markkina lähtee vähänkään virkoamaan.
Yksi tällaisista yhtiöistä on Musti Group, jossa sisäpiiriläisistäkin koostuva konsortio on tehnyt ostotarjouksen. Alma Talentin rahatoimituksen uutispäällikkö Lauri Sihvonen on oikeassa kommentissaan (AP 14.12.2023): tämä kuvio kannattaa katsoa loppuun asti. Ensinnäkin voimme nähdä tarjouskilvan. Toisaalta on hyvin epätodennäköistä, että ostotarjous menestyy – tarjottu hinta on yksityissijoittajien ja ammattisijoittajien mielestä vaatimaton.
Mikäli lunastajakonsortio saa kuin ihmeen kaupalla 90 prosenttia osakkeista haltuunsa, on hyvä todennäköisyys, että välimiesoikeudessa hinta nousee. Tämä erityisesti siitä syystä, että konsortiossa on sisäpiiriläisiä ja hallitus on sitonut kätensä paremman tarjouksen etsimisessä. Näin kävi Ahlstrom-Munksjössä. Ja kuten kirjoitin joulukuussa, samanlaisia piirteitä oli havaittavissa Caverionissa. Onneksi näimme paremman tarjouksen.
Korko juoksee eduksesi
Tällä hetkellä Roviossa, Uponorissa ja Caverionissa on lunastaja saanut yli 90 prosenttia osakkeista haltuunsa ja yhtiöt lunastetaan pörssistä. Peistä väännetään hinnasta.
Osakeyhtiölain (luku 18, 7 §) mukaisesti lunastushinnalle maksettava korko on Suomen Pankin vahvistama korko lisättynä kolmella prosenttiyksiköllä. Korko lähtee juoksemaan kolme viikkoa välimiesten hakemisesta. Vuoden 2023 ensimmäisellä vuosipuoliskolla kokonaiskorko oli 5,5 prosenttia, toisella vuosipuoliskolla seitsemän prosenttia ja vuoden 2024 alusta alkaen 7,5 prosenttia.
Käytännössä viimeisten osakkeiden lunastus onnistuu varmasti ja välimiesoikeus vaatii lunastajaa tallettamaan rahaa näitä viimeisiä osakkeita vastaan vakuudelliselle tilille lunastusmenettelyn ajaksi. Lunastusmenettelyssä hinta voi vain nousta tai pysyä samana, ei koskaan laskea.
Siten käsillä on houkutteleva paikka pienelle lisätienestille, mikäli kassassa on liikaa rahaa. Koska lunastusmenettely ei kestä muutamaa kuukautta kauemmin, on korko käytännössä pari prosenttia. Korosta maksetaan pääomatulovero samaan tapaan kuin myyntivoitoista.
Sijoittaja voi ajatella tätä muutaman kuukauden määräaikaistalletuksena.
Varoitus: Kaikki omistajat eivät ole samalla viivalla
Erityinen huomio tulee tässä vaiheessa kiinnittää hetkeen, jolloin osakkeet poistuvat salkusta ja tilalle tulevat oikeudet vastikkeeseen (redemption share). Näitä ei saa nykylainsäädännössä säilyttää osakesäästötilillä, joten säilyttäjä/välittäjä vaatii myymään osakkeet pois.
Toinen huomio liittyy velkavivun käyttöön. Siinä missä pörssisosakkeilla on vakuusarvo, redemption shareilla vakuusarvo tyypillisesti rinnastetaan listaamattomaan osakkeeseen ja vakuusarvo on nolla. Eli pahimmassa tapauksessa velkavipusijoittaja voi saada pahamaineisen margin callin: pankki vaatii tilille lisävakuutena rahaa, arvopapereita tai alkaa pakkomyymään osakkeita ylilainoituksen purkamiseksi. Mikäli muun salkun vakuusarvo on riittävä, voi muutaman prosentin korkoerosta saada pientä taloudellista hyötyä.
Victor Snellman
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.
Tähän voi kirjoittaa vielä jotain muuta lisää, esim. Twitter- ja LinkedIn-tilit, sähköpostiosoite, jne.