Helsingin pörssin alkuvuotta ovat värittäneet ostotarjoukset, jotka voivat tuoda merkittäviäkin tuottoja. Sijoittajaa palkitaan myös yrityksen hyvästä tuloksesta.
Tammiralli oli tänä vuonna mukavaa aikaa osakepoimijalle Helsingin pörssissä, kun etenkin pienet ja keskisuuret yhtiöt saivat hyvin nostetta – nousua kertyi keskisuurissa yhtiöissä noin 5,9 prosenttia ja pienissä yhtiöissä jopa 8,6 prosenttia. Helsingin pörssin painorajoitettu indeksi nousi vastaavalla ajanjaksolla ”vain” 3,25 prosenttia. Mielenkiintoista vuoden edetessä on ollut se, että tammirallin nousut ovat indeksitasolla suurilta osin pitäneet – vuoden alussa ainakin allekirjoittanut oli vahvasti siinä uskossa, että tammirallin nousu ei pitäisi, vaan tulisi häviämään tuotoissa ensimmäisen vuosipuoliskon edetessä.
Alkuvuotta ovat värittäneet muun muassa ostotarjoukset Helsingin pörssin pienissä ja keskisuurissa yhtiöissä, kun Nixun ja Rovion tie pörssissä vaikuttaa tulevan päätökseen. Keskeinen etu osakepoimijoilla onkin mielestäni keskimäärin selvästi korkeampi mahdollisuus ostotarjouksiin markkina-arvoltaan pienemmissä osakkeissa. Yleisesti ottaen ostotarjoukset koko pörssin tasolla ovat toki harvinaista herkkua, mutta realiteetti on, että harvemmin ostotarjouksia osuu esimerkiksi yli miljardin euron markkina-arvon osakkeisiin Helsingin pörssissä.
Yhtenä esimerkkinä (kariutuneesta) yritysjärjestelystä viime vuosilta on Boreon yritys fuusioitua Sievi Capitalin kanssa. Vaikka tuolloin elettiin vielä vahvaa nousumarkkinaa, mielestäni tämä esimerkki korostaa, että useimmiten yksityissijoittaja pääsee halutessaan myös irtautumaan osakkeesta merkittävälläkin tuotolla useimmiten yrityskaupan tiedotteen julkaisupäivänä. Joskus myös toki pienemmissä osakkeissa korostuvat epäilyttäviltäkin näyttävät nousupiikit ennen jonkin tiedotteen julkaisua… Nämä eivät kuitenkaan ole kiellettyjä tilanteita sijoittajalle hyödyntää – ellei taustalla ole jotain rikollista toimintaa, mitä nyt toivottavasti kenelläkään yksityissijoittajalla ei ole.
Vahvoja reaktioita
Tuloskauden anti on kiinnittänyt oman huomioni siinä mielessä, että reaktiot molempiin suuntiin ovat olleet suhteellisen vahvoja. Mielenkiintoista on, että vaikka pienten ja keskisuurten yhtiöiden vahva nousu on YTD-tasolla pitänyt erinomaisesti, Q1-tuloskaudelta valopilkkuja on hankala löytää – tulospettäjiä sen sijaan on löytynyt isokin määrä (joitain ikävimpiä kurssireaktioiden perusteella mainitakseni esimerkiksi Exel Composites, Talenom ja CapMan). Yhtenä viimeisimmistä tuloksista yksityissijoittajien mieltä on varmasti lämmittänyt kiuasyhtiö Harvian julkaisema Q1-tulos, joka palkittiin tulospäivänä noin 11,5 prosentin kurssinousulla.
Tärkeä huomio kurssikäyttäytymisestä yleisesti, joka on ainakin toistaiseksi oman havaintoni mukaan pitänyt, on se, että nousumarkkinassa ei olla. Miksi? Koska laskevat osakkeet selvästi ovat myös jatkaneet laskuaan, tai ainakin pysyneet käytännössä paikallaan. Nousumarkkinan eräitä vahvoja tunnusmerkkejä ainakin oman kokemukseni perusteella on ollut se, että käytännössä miltei jokainen dippi minkä tahansa osakkeen kurssissa on kurottu umpeen, lähes riippumatta syystä, ja osakkeet ovat jatkaneet nousua vielä tämän jälkeenkin. Tätä havainnollistaakseni olen ottanut esimerkiksi muutamien osakkeiden kurssigraafit kuvina alle.
Positiivisena merkkinä osakepoimijoille on kuitenkin se, että hyvistä tuloksista palkitaan – kuten muun muassa yllä mainitun Harvian kurssinoususta voidaan päätellä.