Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powellin mukaan inflaatio on hallinnassa, ja seuraavaksi Fed panostaa työmarkkinoihin koronlaskuja käyttäen.
U.S. Fed pitää vuosittain perinteisen taloussymposion Jackson Holen upeissa maisemissa, Wyomingissa. Paikan valitsi erinomaisten kalavesiensä vuoksi vuonna 1981 silloinen perhokalastusta rakastava Fedin pääjohtaja Paul Volcker.
Fedin isännöimään Jackson Hole -symposioniin osallistuvat eri maiden keskuspankkien pääjohtajat keskustelemaan maailman ohjuskorkojen suunnista, joten tätä arvovaltaisempaa rahakokousta ei ole. Ja siksi on syytä tietää mitä Powell sanoi, sillä hän kohdisti viestinsä ehkä enemmän maailman keskuspankkiireille kuin Yhdysvalloille.
U.S. Fedillä on ns. kaksoismandaatti tehtävänään huolehtia 1) hintavakaudesta (eli inflaatio max. 2 % p.a.) ja 2) työllisyydestä (eli työttömyysaste max. 4–5 %). EKP:n tehtävänä on vain inflaation hillintä.
Perjantai-iltana (23.8.) kuuntelin tarkkaan koko Jerome Powellin puheen, joka oli hänelle tyypillinen: varovainen, kuivahkon tiivis, mutta ripaus huumoriakin. Tiivistettynä: Powell ilmoitti, että inflaatio on hallinnassa, ja seuraavaksi Fed panostaa työmarkkinoihin koronlaskuja käyttäen.
Inflaatio – Tehtävä suoritettu
Powellin johdolla Fed nosti ohjauskorot USA:ssa korkeimmalle tasolleen 23 vuoteen taltuttaakseen inflaation. Fedin mittaama vuosi-inflaatio on nyt 2,5 prosenttia, kun sen huippu kaksi vuotta sitten oli 7,1 prosenttia. Yleisesti käytetyt kuluttajahintaindeksin (CPI) lukemat olivat nyt 2,9 prosenttia ja huippu 9,1 prosenttia. Inflaatiohuiput olivat korkeimmat sitten 1970-luvun.
Niinpä Powell miltei julisti syyskuun kokouksessa inflaation voitetuksi (“My confidence has grown that inflation is on a sustainable path back to 2 %”) ja ohjauskorkojen laskun alkavan (“The time has come for policy to adjust”).
Powellin johdolla Fed näyttää onnistuneen kätilöimään kriisistä niin sanonut soft landingin USA:n talouteen. Edellisen kerran näin tapahtui 1990-luvulla.
Työllisyys – Tämä hoidetaan
Powell mainitsi puheessaan ”työmarkkinat” kaikkiaan 27 kertaa, sillä työttömyys on nyt jo 4,3 prosenttia, kun se oli 3,4 prosenttia huhtikuussa 2023. Työttömyysasteen nousu on suurimmalta osaltaan tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana.
Korkean työllisyyden suojelemiseksi Powell ilmoitti, että ruutia löytyy: “The current level of our policy rate gives us ample room to respond to any risks we may face, including the risk of unwelcome further weakening in labor market conditions.”
Koronlaskut – “Rahaa on”
Markkinat ovat hinnoitelleet syyskuulle 25 bps (eli 0,25 %) ohjauskoron laskut ja koko vuodelle 100 bps (1,00 %) koronlaskut. Mutta elokuun työllisyysluvut saattavat johtaa etupainotteiseen rytmiin ja 50 bps laskuun syyskuussa. Powellia kuunnellen korot voivat loppuvuonna laskea enemmänkin kuin 100 bps, työllisyys ratkaisee.
Osakemarkkinat – Piristysruiske pörssiin ja talouteen
Omat johtopäätökseni ovat:
- Ohjauskoron laskut nostavat yhdysvaltalaisten yhtiöiden tulevien tuottojen diskontattua arvoa (E) ja siten laskevat P/E-lukuja. Tämä johtaa arvostusten (laskennalliseen) maltillistumiseen tai myös kurssien nousuun, jos P/E-luku halutaan pitää ennallaan. Vaikutus on voimakkain korkeiden P/E-lukujen yhtiöissä, erityisesti USA:n tekno-osakkeissa.
- Huom. Syyskuu on ollut USA:ssa laskumarkkina viimeisten neljän vuoden aikana. Vuoden 2020 syyskuussa S&P 500 laski -4,1 %, 2021: -5,0 %, 2022: -9,6 % ja 2023: -5,1 %. This time it is different?
- Keskuspankin laskiessa ohjauskorkojaan maan valuutta yleensä heikkenee (halpenee) suhteessa muihin valuuttoihin. Tämä lisää USA:n vientiteollisuuden kilpailukykyä. Koronlaskut helpottavat velkaisten yhtiöiden asemaa. Samoin pienemmät korot saavat investoinnit liikkeelle. USA:n talous saa siis piristysruiskeen.
- Mikäli muut keskuspankit seuraavat U.S. Fediä ja laskevat ohjauskorkojaan (kuten yleensä tapahtuukin), niin myös maailmantalous saa piristysruiskeen. Tämä lienee ollut myös Powellin puheen tavoite.
Kirjoittaja on Helsingin Osakesäästäjien puheenjohtaja.