Suomalaisista noin puolet on miehiä ja puolet naisia, mutta tilastojen mukaan pörssiyhtiöiden omistajista vain kolmannes on naisia.
Lisäksi kaikesta pörssivarallisuudesta naisten osuus on 22 prosenttia. Rahastoihin säästää naisista 29 ja miehistä 31 prosenttia. Omaisuus on keskittynyt miehille. Tämä on ongelma.
Sijoittaminen on yksi parhaista tavoista ylläpitää ja rakentaa omaa taloudellista turvaa arjen shokkeihin sekä vanhuuden varalle. Riski joutua taloudellisen väkivallan uhriksi kasvaa, kun omat sijoitukset ja säästöt puuttuvat. Todennäköisyys jäädä epätyydyttävään parisuhteeseen kasvaa. Naisille tämä on yleisempää kuin miehille, eikä mahdollisesti matalampi palkka edesauta tilannetta.
Varallisuuserot sukupuolten välillä jopa kasvavat, kiitos hyvää tahtoneille poliitikoille. Keskuspankkien viime vuosien valtavat rahapumppaukset markkinoille sekä valtioiden elvytystoimenpiteet ovat nostaneet esimerkiksi asuntojen ja osakkeiden hintoja ylöspäin. Mikäli ei tässä junassa ole ollut kyydissä, on jäänyt asemalle.
Miksi naiset eivät sijoita yhtä hanakasti kuin miehet? Syitä on monia, muun muassa palkasta käteen jäävän rahan määrä. Naiset ovat miehiä varovaisempia sijoittajina. Naisille on myös monesti tärkeämpää huolehtia muista kuin itsestään, esimerkiksi lapsista. Jatkuva metatyö tuskin auttaa sijoittamisen aloittamista ja sitä monesti lykätään – toistuvasti. Sijoittamisen junaan kannattaisi kuitenkin astua mahdollisimman pian.
Kun junaan lopulta noustaan, sitä ei juuri kukaan kadu. Päinvastoin! Sijoitusomaisuuden kartuttua moni sanoo myös voivansa hengittää helpommin. Sijoittaminen jos mikä on tasa-arvoista: siinä ei sukupuolella, ihonvärillä tai pukeutumistyylillä ole väliä.
Vaikka tilastot näyttävät nyt kehnoilta, toivoa on. Alaikäisistä osakesäästötilien omistajista tyttöjä on noin 46 prosenttia ja heidän osakeomistustensa arvon osuus on niin ikään noin 46 prosenttia. Keskimääräinen osakesäästötilin koko heillä on 2 074 euroa ja pojilla 2 017 euroa. Luonnollisesti kiitos kuuluu valistuneille vanhemmille!
Mallin näyttämisessä ja kannustamisessa alkuun kaikilla on tärkeä rooli.
Kolumni on julkaistu ensimmäisenä Länsiväylässä 12.3.2022.
Victor Snellman
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.
Tähän voi kirjoittaa vielä jotain muuta lisää, esim. Twitter- ja LinkedIn-tilit, sähköpostiosoite, jne.