S&P 500 juhlii. Helsingin pörssikin on lähtenyt mukaan joulupukkiralliin. Isossa kuvassa Helsinki ei kuitenkaan juhli.
Tätä tekstiä kirjoittaessani S&P 500 on jo osingot huomioiden uusissa ATH-lukemissa, ja adjustoimattomiin ATH-lukemiin on matkaa vain noin +1,2 %. Nyt joulukuussa tammiralli on jo todella alkanut vahvasta marraskuusta (+9,13 %) huolimatta, S&P 500 -indeksin tuotto tälle kuukaudelle on jo lähes neljässä prosentissa. S&P 500 -indeksi on nyt nousemassa kahdeksatta viikkoa putkeen rikkomatta edellisviikon pohjaa. Viikkotason konsolidaatio tulee jossain vaiheessa, mutta markkinaympäristön ollessa näin epätavallinen on hyvin vaikea sanoa milloin.
Helsingin pörssikin on lähtenyt mukaan joulupukkiralliin, nousua on tässä kuussa kertynyt toistaiseksi noin +2,5 %. Mutta isossa kuvassa Helsinki ei juhli. Kun katsomme alla olevaa kuvaa (kuva 1), huomataan oikealta Helsingin pörssin olevan heikoimmillaan relatiivisen vahvuuden suhteen koko vuonna!
Todella ruma koko vuoden säilynyt yksityiskohta Helsingin pörssistä on small cap -indeksin raastavan karhumarkkinan jatkuminen. Jos ihmeitä ei viimeisinä pörssipäivinä tapahdu, tuottolukemat jäävät small cap -indeksillä tämän vuoden osalta kaksinumeroisilla prosenteilla miinukselle, samaan aikaan kun large ja mid capit painivat käytännössä nollan tuntumassa. Nyt tekstin kirjoitushetkellä small cap -indeksin tuotto joulukuun osalta on vain 0,2 % plussalla.
Allekirjoittaneen tammiralliostot ovat edelleen hieman kesken, ja täytyy katsoa, mihin osakepainoon lopulta päädyn vuoden lopussa vahvan joulupukkirallin myötä. Toistaiseksi olen kuitenkin ostanut tammirallia varten KH Groupin osakkeita hiukan lisää (oli alun perin jo selvästi salkun suurin positio ihan core-positionkin muodossa), ja viimeisimpänä ostin varovaisen position Sitowisea. (Kuriositeettina tuo viimeinen Harvian myynti on tehty isoksi kasvaneesta core-positiosta puhtaasti Inderesin Mallisalkun aikaisempaan myyntiin pohjautuen, kun kerran sain +10 % paremman hinnan kuin he).
Vinkit treidaamiseen
Koska tämä on viimeinen kirjoitukseni Viisas Rahan treidaustorstaihin, ajattelin tässä lopuksi vielä muistutella viidestä tärkeästä asiasta, jotka mielestäni liittyvät treidaamiseen.
1) Opiskele trendien määritelmät kunnolla ja pyri ymmärtämään, milloin markkina trendaa tai ei trendaa. Kuuluuko strategiaasi yrittää tiiviisti treidata trendin suuntaan vai sitä vastaan etsien potentiaalista käännepistettä? Vai treidaatko kenties ns. volatility contraction patterneja (kuten EQ) breikin suuntaan tai niiden sisällä?
2) Pidä mielesi kunnossa. Jos mieli ei pelaa, lähtökohtaisesti ei pelaa myöskään treidaaminen. Ei ole väärin pitää treidaamista tauolla esimerkiksi mielenterveyden kriisin aikana.
3) Opettele ymmärtämään eri aikaikkunoiden suhteita toisiinsa. Mitä esimerikiksi tarkoittaa trendin käännös alemmalla timeframella juuri sillä timeframella, jota nyt tarkastelen? Pitää myös ymmärtää mahdollinen sijoittajaprofiilin muuttuminen, mikäli mennään kovin isoille aikaikkunoille (oletko kenties mielummin swing- tai jopa positiotreidaaja, ehkä jopa osakepoimija?)
4) Stop-loss tavalla tai toisella on oltava olemassa jokaisessa treidissä. Sen ei tarvitse olla automaattinen, mutta automaattiset stop-lossit tiettyyn tasoon lähtökohtaisesti auttavat kurinalaisuudessa uudemmilla treidaajilla. Mentaalinen tai ajallinen stop-loss on sitten jo hankalampi kapitteli.
5) Indikaattorit eivät ole tie onneen varsinkaan yksinään, vaan pitää ymmärtää miksi ja milloin niitä käyttää. Jos jokin indikaattori toimii jossain markkinaympäristössä, se ei välttämättä toimi toisessa markkinaympäristössä.
Näillä sanoilla kiitän kaikkia lukijoita sekä toivotan oikein hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2024!