Arkiset rahapuheen hetket ovat tärkeitä. Ne auttavat nuoria hahmottamaan tulevaisuutta, tekemään harkittuja päätöksiä ja kasvamaan taloudellisesti valveutuneiksi.
Riippumatto heiluu lempeästi puutarhan puissa, ja ympärilläni on perheeni viettämässä kesälomaviikkoa. Kerrankin koko nuoriso on paikalla, myös ne jo kotoa muuttaneet. Pimenevässä illassa korttipeli Lupaus alkaa jälleen – se on meidän perheemme perinne, joka saa aina hymyn huulilleni. Siinäkin tarvitaan talousosaamista.
Hymähtäen tarkastelen tätä hetkeä ja tiedän, että talouskeskustelut ovat taas nousemassa esiin pelin lomassa, kuten usein ilta toisensa jälkeen tapahtuu.
Keskustelut pyörivät monien eri talousaiheiden ympärillä, ja ne ovat hetkellisiä, mutta silti tärkeitä. Kysymyksiä nousee pintaan sekä kotona asuvalta että jo pois muuttaneilta lapsiltani:
• Pitäisikö minun harkita opintolainaa?
• Mitä isän yrityskaupoille kuuluu? Onko yrittäminen järkevää? Pohdimme perheen voimin yhteisen yrityksen perustamista ja omistajuutta yleisemminkin.
• Mihin olisi parasta laittaa kesätyörahat? Olisiko parempi pitää ne tilillä kerryttämässä korkoja vai sijoittaa ne jonnekin?
• Onko järkevää ottaa vanhemmilta vastaan sijoitusvinkkejä, vai olisiko meidän löydettävä oma polkumme?
• Mitä kannattaa opiskella, jotta varmistaa työllistymisen ja toimeentulon?
• Entä mitä tapahtuu opintotuelle, kun saakin harjoittelusta palkkaa?
• Mitä tehdä, jos rahat eivät yhtäkkiä riitäkään odotetusti?
Nämä rahapuheen hetket ovat tarpeellisia ja tärkeitä. Ne auttavat nuoriamme hahmottamaan tulevaisuutta, tekemään harkittuja päätöksiä ja kasvamaan taloudellisesti valveutuneiksi yksilöiksi. Erityisesti lomien aikana kulutus saattaa helposti saada kultaisen kruunun, ja erilaiset lomavieton tavat houkuttelevat. On kuitenkin tärkeää muistaa, että sosioekonomiset erot vaikuttavat siihen, miten voimme toteuttaa lomailua ja kulutusta. Lomallakin rahasta tulee usein puhetta ja on syytäkin puhua.
Miten sitten voimme tukea perheitä rahapuheessa? Tässä kohtaa astuvat esiin erilaiset oppimateriaalit ja kurssit, kuten Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin Sijoittajakoulu, Taloussankarit ja Oman talouden hallinta -materiaalit. Ne toimivat taloustasa-arvon edistäjinä riippumatta nuoren asuinpaikasta ja sosioekonomisesta tilanteesta. Ne tarjoavat tietoa ja taitoja taloudellisen polarisaation tasoittamiseksi ja kehittävät talousajattelua, ovat avuksi kodeille ja kouluille niiden arjen rahataitojen edistämisessä.
Talous on enemmän kuin numeroita ja lukuja – se on hyvinvointitaito. Ja rahapuhe on väline, jonka avulla voimme toteuttaa taloudellista tasa-arvoa. Jokainen keskustelu, joka käydään perheissä, ystäväpiirissä ja yhteisöissä, edistää tätä tavoitetta. Joten jatkakaamme keskustelua, kyselkäämme kysymyksiä ja jakakaamme tietoa, sillä yhdessä voimme rakentaa vahvempaa taloudellista tulevaisuutta meille kaikille.