Viime aikoina tekoälyn kehittäminen on ottanut jättimäisiä harppauksia. Jo nyt lienee selvää, että tulevaisuudessa tekoäly on jatkuvasti läsnä, ja meidän jokaisen henkilökohtaisessa älylaitteessa toimii oma digitaalinen sihteeri, joka hoitaa lähes kaikki päivittäiset asiat puolestamme. Toimiakseen tekoäly tarvitsee rahaa, ja mikäpä olisikaan sille luonnollisempaa rahaa kuin Internetin oma raha: bitcoin.
Tekoälyteknologia on kehittynyt nopeammin kuin mikään muu teknologia. Yhdysvaltalaisen tekoälytutkimuslaboratorio OpenAI:n julkaisema ChatGPT vilahtelee uutisissa lähes päivittäin. Jo ensimmäisellä kokeilukerralla ChatGPT tuntuu aivan uskomattomalta keksinnöltä. Se simuloi taiturimaisesti ihmisen käyttämiä kielimalleja ja toimii erinomaisena keskustelukaverina lähes aiheesta kuin aiheesta – kielellä kuin kielellä.
Tekoälyn kehitys on ollut huimaa. Vuonna 2018 eli vain viisi vuotta sitten julkaistu ChatGPT:n ensimmäinen versio hyödynsi 117 miljoonaa parametria eli muuttujaa, joita se käyttää oppimisessa ja vastausten generoinnissa. Viime syksynä suurelle yleisölle julkaistussa GPT 3.5 -versiossa parametrien määrä oli kasvanut 175 miljardiin, ja vain kuusi kuukautta myöhemmin GPT 4:n myötä rikottiin biljoonan parametrin raja. Tekoäly ahmii tietoa ja kehittyy huimaa vauhtia.
Tekoäly tarvitsee rahaa
Pian älylaitteessamme majailee henkilökohtainen assistentti, joka pystyy hoitamaan puolestamme hyvinkin monimutkaisia asioita. Se muistuttaa hääpäivästä hyvissä ajoin, tilaa lahjat ja kukat valmiiksi sekä varaa pöydän romanttisesta ravintolasta. Näiden asioiden hoitamiseen tekoäly tarvitsee rahaa.
Tällaiselta rahalta vaaditaan muutamia ominaisuuksia. Ensinnäkin sen on täytettävä rahan ominaisuudet mahdollisimman hyvin eli toimittava joustavana vaihdannan välineenä, arvon mittana sekä arvon säilyttäjänä. Tämän lisäksi sillä on oltava selkeä ja tunnistettava asema, sen on oltava digitaalista ja mahdollisimman helppokäyttöistä.
Bitcoin on kuin luotu rahaksi, jota tekoälyn on helppo hyödyntää. Sitä ei tarvitse integroida osaksi tekoälyä, vaan tekoäly pystyy hyödyntämään bitcoineja heti, kun käyttäjä luovuttaa tekoälyn käyttöön bitcoinlompakon salasanalauseen. Tämä avaa tekoälylle mahdollisuuden hoitaa asioita itsenäisesti ja suorittaa maksutapahtumia käyttäjän puolesta.
Varoituksen sanana muistutettakoon, ettei bitcoinlompakon salasanalausetta saa koskaan luovuttaa toiselle ihmiselle eikä toistaiseksi edes tekoälylle, sillä ChatGPT:n kanssa käydyt keskustelut vuotavat OpenAI:n moderaattoreille. Jos salasana vuotaa toiselle ihmiselle on lompakon sisältö vaarassa. Tulevaisuudessa tekoäly kehittynee bitcoinin kaltaiseksi hajautetuksi järjestelmäksi, jossa mikään yksittäinen taho ei pysty sitä kontrolloimaan tai moderoimaan. Tällöin tilanne muuttuu ratkaisevasti turvallisemmaksi.
Tekoälyn kehittyessä se valitsee nopeasti käyttöönsä parhaiten sen tarpeisiin vastaavan rahan muodon, joista bitcoin ainakin toistaiseksi olisi todennäköisin vaihtoehto.
Kysytään asiaa tekoälyltä – mitä käyttäisit rahana?
Mitäpä, jos kysymme asiaa suoraan tekoälyltä? Muotoilin kysymyksen ChatGPT:n viimeisimmälle GPT 4 -versiolle:
“Toimi visionäärinä. Mikä on todennäköisin rahan muoto, mitä tekoäly tulee käyttämään ostosten tekemiseen siinä vaiheessa, kun se on kehittynyt ihmisen digitaaliseksi assistentiksi, jotka hoitaa lähes kaikki asiat ihmisen puolesta?”
ChatGPT vastasi neljällä kappaleella, joista poimin olennaisimman:
“Ennustan, että tekoäly tulee enimmäkseen käyttämään digitaalista tai kryptovaluuttaa, kuten Bitcoin tai Ethereum, tai mahdollisesti uusia muotoja rahaa, jotka ovat nyt vasta kehittymässä tai jotka kehittyvät tulevaisuudessa. Tämä johtuu siitä, että digitaaliset valuutat sopivat hyvin tekoälyn digitaaliseen luonteeseen. Ne ovat joustavia, nopeita, globaaleja ja tarjoavat lisää mahdollisuuksia automaatiolle kuin perinteiset rahajärjestelmät.”
Tekoäly voi siis hyvinkin olla se seuraava askel, joka vie kryptovaluutat lähemmäs kohti tavallisen ihmisen arkea.