Yksittäisen sijoituskohteen nousujen ja laskujen pohtimisen sijaan sijoittajan kannattaa opetella ymmärtämään kurssigraafeja. Pörssissä käydään kauppaa joka sekunti ja eri sijoitusinstrumenttien hinnat liikkuvat ylös ja alas koko ajan.
Treidaamista ja hinnan liikkeitä monimutkaistetaan yleensä turhaan miettimällä tekijöitä, kuten ”miksi hinta nousi tai laski?”. Kukaan ei voi selittää tai perustella varmuudella, minkä takia tietyn sijoituskohteen hinta muuttuu tai mikä olisi sen ”oikea” hinta. Sen takia on kannattavampaa suunnata oma aika ja energia ymmärtämään, mitä kurssigraafeilla tapahtuu ja kuinka graafeja tulkitsemalla voi kehittää oman kilpailuedun.
Price action – hintaliike
Aktiiviselle treidaajalle on elinehto osata lukea hinnanliikettä. Aloittelevan treidaajan kannattaa keskittyä ihan ensimmäisenä tämän asian hallitsemiseen erityisen hyvin sen sijaan, että yrittäisi kehittää omaa treidausstrategiaa yhdistelemällä erilaisia teknisen analyysin indikaattoreita. Kun osaa lukea price actionia, kurssigraafi melkein kuin puhuu ja kertoo tarinaa siitä, kumpi osapuoli on vahvoilla ja mihin suuntaan hinta seuraavaksi todennäköisimmin liikkuu.
Hinnanliikkeitä oppii lukemaan vain seuraamalla pörssiä säännöllisesti, reaaliajassa. Satojen tuntien harjoituksen tuloksena silmä harjaantuu näkemään mm. trendejä, käännöskuvioita sekä tuki- ja vastustasoja.
Pörssissä käydään kauppaa joka sekunti, ja eri sijoitusinstrumenttien hinnat liikkuvat ylös ja alas koko ajan. Olen itse trenditreidaaja, eli pyrin tunnistamaan mihin hinta juuri siinä hetkessä liikkuu ja yritän hypätä mukaan vallitsevaan trendiin.
Lyhyen aikavälin trendin tunnistaa yleensä parhaiten siitä, minkä väriset kynttilöiden kehot hallitsevat graafia sillä hetkellä. Jos graafilla näkyy paljon vihreitä nousukynttilöitä, ostajat ovat aggressiivisempia kuin myyjät. Jos taas punaiset kehot hallitsevat graafin oikeaa laitaa, se kertoo myyjien olevan niskan päällä. Kun trendi kääntyy, kehojen väri muuttuu vihreästä punaiseen ja toisinpäin. Yksinkertaisimmillaan trendin tunnistaminen ja treidaaminen on siis väripeliä: onko vihreä vai punainen voitolla edellisten kynttilöiden aikana, ja mihin suuntaan hinta liikkuu.
Ota avuksi trendejä tunnistavat indikaattorit
Jos vihreitä ja punaisia kynttilöitä täynnä ja sekaisin olevat graafit ovat vaikeasta hahmotettavissa, teknisen analyysin indikaattoreista voi olla hyötyä. Kun indikaattori tunnistaa trendin puolestasi ja värjää kaikki kynttilät trendin mukaisella värillä, graafien tulkitseminen tulee entistä helpommaksi, etenkin aloittelevalle treidaajalle.
Alla olevassa kuvassa on Nasdaq-indeksin hintaliike yhden minuutin kynttilöillä viimeisen neljän tunnin ajalta. Kuten siitä voi huomata, markkina on eilenkin aaltoillut sille ominaisella tavalla lyhyissä nousu- ja laskutrendeissä, jotka ovat kestäneet 15 minuutista yli tuntiin.
Treidaaja voi hyödyntää näitä lyhyitä trendejä tekemällä trendin suuntaan kauppaa. Teen itse aktiivisesti kauppaa juuri indekseillä, ja omat treidini päiväkaupassa kestävät keskimäärin 1–10 minuuttia. Vaikka trendit eivät kestä älyttömän pitkään, nopeatempoista kauppaa tekevälle treidaajalle riittää, kun hinta jatkaa edes muutamia minuutteja trendin mukaiseen suuntaan.
Samoja oppeja kurssigraafien tulkinnasta ja trendien tunnistamisesta voi käyttää millä tahansa aikavälillä, vaikka käytinkin tässä esimerkkinä hyvin lyhyttä yhden minuutin kynttiläfrekvenssiä.
Tärkeää tietoa riskeistä: Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.