”Puolueet eivät kerro äänestäjille riittävästi talouslinjoistaan, sanoo ohjelmat ruotiva professori.</b>” <a href="https://viisasraha.fi/Tapahtumat/Suuri-Osakes%C3%A4%C3%A4st%C3%A4j%C3%A4p%C3%A4iv%C3%A4-2019-livel%C3%A4hetys-alkaa-klo-111">HS:n otsikko</a> (20.3.) kuvaa erinomaisesti mitä puolueet sanovat tekevänsä velkaantumisen lopettamiseksi.
Artikkelissa taloustieteen professori Jouko Vilmusen kommentit voi gallupkärjen osalta kiteyttää seuraavasti: kokoomuksella on yksityiskohtaisin ohjelma, PS käyttää juustohöylää ja SDP:llä ei ole mitään konkreettista. Kokoomuskin toisaalta sortuu vanhaan vaalitemppuun toteamalla epämääräisesti ”tinkivänsä vähemmän tärkeistä menoista”.
Asetelma on varsin ongelmallinen äänestäjän kannalta!
Kansalaiselle eivät helpotusta tuo vaalitentit, joissa vastaukset ovat kierteleviä ja jopa kaoottista toisten päälle huutelua. Siirretään tämä ajatusleikkinä eri kontekstiin.
Olet kriisiyhtiössä työhaastattelussa ja sinulta kysytään, miten saneeraisit yhtiön, jolla tappio kasvaa lineaarisesti, korkokulut kasvavat eksponentiaalisesti ja negatiivinen kassavirta rahoitetaan lisävelalla. Mitä vastaisit? Entä jos se olisi ryhmähaastattelu, kuten vaalitentit ovat; puhuisitko ympäripyöreitä tai keskeyttäisitkö muita kandidaatteja?
Tokkopa. Ehkä siksi moni on tykästynyt liberaalipuolueen ja korjausliikkeen tarjoamaan vaihtoehtoon: selkeät leikkauslistat ja asiallinen esiintyminen YLE:n pienpuoluetentissä.
Ja nyt seuraa vastuutonta spekulaatiota:
Kansanedustajapaikkoja tulee Helsinkiin, Uudellemaalle ja Pirkanmaalle yksi lisää, kun taas Kaakkois-Suomelta poistuu kaksi ja Lapilta yksi. Perinteisesti Helsinki ja Uusimaa ovat olleet talouspuolueille vahvaa aluetta, kun taas Kaakkois-Suomi ja Lappi keskusta-vasemmistolle. Pirkanmaalla SDP ja kokoomus ovat vahvoja.
Kuin varkain PS:n suosio on jatkanut nousuaan, ja erityisesti nuorten keskuudessa. Galluppien perusteella PS on nousemassa Satakunnan suurimmaksi puolueeksi (IS 18.3.) ja Uudellamaalla se voittaisi kolme lisäpaikkaa (HU 20.3.). PS voisi jopa voittaa vaalit (HS 20.3.).
Käykö lopulta niin, että pääministerin nuijaa heiluttaakin Riikka Purra (ps.) ja rahakirstua vahtii Petteri Orpo (kok.)? Vai toisinpäin? Niin tai näin, muut hallituspuolueet lienevät RKP, KD ja mahdolliset yhden edustajan puolueet. Keskusta päätynee oppositioon, josta perusporvarihallitus saa avauksilleen jopa enemmän tulitukea kuin selustasta. Yhteistyö- ja taloustaidot ratkaisevat jälleen Suomen kohtalon.
Tappion jälkeen Sanna Marin (sd.) saanee yllättäen rahakkaan palkkioviran Euroopasta tai Sitrasta. Pitäähän sen Töölön ökyasunnon laina maksaa korkoineen, toisin kuin valtion velat.
Victor Snellman
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.
Tähän voi kirjoittaa vielä jotain muuta lisää, esim. Twitter- ja LinkedIn-tilit, sähköpostiosoite, jne.