Kuten kaikki tietävät, osakkeet liikkuvat sykleissä. Syklejä esiintyy niin päivän sisäisissä liikkeissä, kuin vuosien mittaisissa ajanjaksoissa.
Liikkeisiin eri markkinoilla vaikuttavat useat eri tekijät, kuten politiikka, talouden tilanne, sijoittajien sentimentti ja niin edelleen. Yleensä puhutaan, että härkämarkkina syntyy pessimismistä ja päättyy euforiaan. Tämä on pitkältä totta, sillä sijoittajien sentimentti kontrolloi markkinoita vahvasti. Treidaajina haluamme etsiä markkinoita, joissa voisi olla ”helppoa rahaa” liikkeellä. Oman näkemykseni mukaan tämä tarkoittaa sitä, että trendi on selkeästi alkamassa nyt tai lähitulevaisuudessa.
Otetaan esimerkiksi käsittelyyn öljy. Öljyn pitkä ja vahva härkämarkkina käynnistyi vuonna 1998 ja kesti vuoteen 2008 saakka. Tämän ”helpon rahan” ajanjakso kesti noin kymmenen vuotta ja tätä seurasi 12 vuoden erittäin haastava ajanjakso. Koko 12 vuoden ajan öljy sekä oikeastaan koko raaka-ainesektori liikkuivat lähinnä sivuttain eli treidaajan termein ”choppy market”. Tämän choppy-ajanjakson sisään mahtui kyllä isoja liikkeitä molempiin suuntiin, mutta selkeää trendiä ei ainakaan pitkällä ajanjaksolla tarkasteltuna ollut. Tämä on mielestäni täydellinen esimerkki siitä, kuinka helppoja ajanjaksoja seuraa vaikeat ajat.
Nyt 12 vuoden vaikeiden aikojen jälkeen, on aika taas helpolle ajanjaksolle. Helppo ajanjakso sisältää selkeän trendin ja korjausliikkeet ovat mahdollisuuksia eivätkä uhkia.
Samantyylinen esimerkki esiintyy osakemarkkinoiden puolella. Kuvassa S&P 500 ETF. Kuten nähdään, pidempien nousujen jälkeen yleensä seuraa vaikeampi ajanjakso. Tyypillisesti tällaista ajanjaksoa kutsutaan vain korjausliikkeeksi. Virke ”vaikeita ajanjaksoja seuraa helpot ajanjaksot” auttaa hahmottamaan paremminisoa kuvaa ja se voi parantaa psykologista suhtautumista. Tällä psykologisella suhtautumisella tarkoitan sitä, että pelko lähteä ottamaan treidejä pienenee. Isossa kuvassa sivuttaisliike näyttää aivan normaalilta, mutta hetkessä se voi tuntua maailmanlopulta. Treidaajien ja myös sijoittajien kannattaa tulkita markkinoita, jotka elävät vaikeita aikoja hieman eri tavalla. Vaikean ajan markkinoilta voi löytyä todella potentiaalisia tulevaisuuden trendejä.
Kullan graafilla tämän heikkojen ja vaikeiden aikojen syklin voi huomata helposti. 2000-luvulla eletty nousumarkkina sai päätöksen vuonna 2011. Tätä seurasi hieman yli kahdeksan vuotta vaikeita aikoja, joissa markkina liikkui irrationaalisesti sivuttain. Sen jälkeen saatiin taas tästä sivuttaisliikkeestä liike ylös ja markkina trendasi hienosti eli ”helposti”. Nyt on taas elelty kolmen vuoden ajan sivuttaisliikkeessä ja ajat ovat vaikeita. Sentimentti on todella hapan kullan suhteen ja tämä ajaa lisää potkua markkinoille, jos ja kun helpot ajat alkavat. Voisi mahdollisesti jopa sanoa, että helpot ajat alkoivat jo. Markkina on trendannut vahvasti syksyn 2022 pohjien jälkeen.