Alle puolet suomalaisista tekee kuukausibudjetin ja vielä harvempi noudattaa sitä. Ahkerimpia budjetoijia ovat 26–34-vuotiaat.
Vain alle viidesosa suomalaisista seuraa omaa kuukausibudjettiaan, vaikka lähes puolet laatii sellaisen, selviää OP Ryhmän kyselystä. Suomalaiset vaikuttavat siis suunnittelevan talouttaan heikosti, eikä tilanne ole juuri muuttunut parin vuoden takaisesta.
Kyselyyn vastanneista 46 prosenttia kertoi tekevänsä kuukausibudjetin, mutta vain 18 prosenttia seuraa sen toteutumista. Yli puolet suomalaisista ei tee kumpaakaan.
– Taloudellinen suunnitelmallisuus on avainasia talouden tasapainossa pitämisessä ja säästämisessä hankintoja varten ja pitkäaikaisemmassa sijoittamisessa. On huolestuttavaa, että näin iso osa meistä ei pyri ennakoimaan tuloja ja menoja. Kiinnostavaa on, että kaksi vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa luvut olivat lähes täsmälleen samat, sanoo OP Ryhmän vähittäispankin johtaja Harri Nummela.
Vuonna 2023 tehdyssä vastaavassa kyselyssä 54 prosenttia kertoi, ettei tee budjettia lainkaan. 17 prosenttia teki ja seurasi budjettia, kun taas 29 prosenttia laati budjetin, mutta ei seurannut sitä.
Naiset budjetoivat miehiä tarkemmin
Tutkimuksen mukaan naiset ovat miehiä aktiivisempia talouden suunnittelijoita. Naisista puolet tekee budjetin ja 21 prosenttia seuraa sitä. Miehillä vastaavat luvut ovat 44 ja 16 prosenttia.
Eniten budjetoidaan nuorissa aikuisissa: 26–34-vuotiaista 62 prosenttia tekee budjetin ja 24 prosenttia myös seuraa sitä. Sitä nuoremmat, 18–25-vuotiaat, budjetoivat toiseksi eniten, mutta seuraavat sitä kaikkein vähiten.
– Nuorten suunnitelmallisuus on ilahduttavaa. Se selittynee osittain sillä, että kyseessä ovat ikäluokat, joilla rahaa on vähiten käytettävänään. Toisaalta myös säästäminen vaikkapa omaa kotia varten voi vaatia tarkempaa suunnittelua, Nummela sanoo.
Keski-iässä budjetointi vähenee, mutta eläkeiässä se taas yleistyy. Myös tulotaso vaikuttaa: suurituloisimmat seuraavat budjettiaan kaikkein vähiten.
– Keski-iässä voi helposti tulla tuntuma, että jos raha riittää menoihin, ei tarvitse etukäteen tarkkaan miettiä mihin rahoja laitetaan. Tätä tukee myös se, että oman budjetin seuraaminen on pienintä suurituloisimmilla. Kannustan kuitenkin pyrkimään budjetointiin, jotta voi miettiä, menevätkö rahat sinne, minne haluaa. Säästämistä ja sijoittamista kannattaa tehdä myös keski-iässä.