Miten opettaa lapselle oman talouden hallintaa?
Moni vanhempi kipuilee sen kanssa, kuinka lapselle pitäisi opettaa oman talouden hallintaa ikätasoisesti. Suomen Tiedekoulun perustaja Maria Leivo antaa selkeät vinkit raha-asioiden opettamiseen:
1. Lasta voi opettaa hillitsemään ostamista ja kuluttamista esimerkiksi viikkorahan kautta. Jos lapsi säästää saamaansa viiden euron viikkorahaa kuukauden ajan, hän saa toisen vitosen lisää.
− Tämä kehittää impulssikontrollia ja opettaa ajattelemaan pidemmälle, että rahasta on hyötyä enemmän, jos jättää ensimmäisenä mieleen tulevan ostoksen tekemättä, Leivo sanoo.
2. Jos lapsi osallistuu johonkin kotityöhön, siitä voi saada rahaa. Käsitys siitä, että omalla työllä voi ansaita, lisää oma-aloitteisuutta.
− Opetan heidät ymmärtämään, että jos kotona istuu puhelin kädessä, siitä saa tasan nolla euroa. Mutta jos sen ajan käyttää johonkin muuhun, voi tienatakin jotain.
3. Sijoittamisesta Leivo on aloittanut puhumaan lapsilleen jo alakouluikäisinä. Heillä on rahastot, jonne säästetään joka kuukausi 30 euroa.
− Katsomme yhdessä, kuinka paljon rahasto on tuottanut. Näin he oppivat näkemään sijoittamisen hyötyjä. Olemme laskeneet myös, kuinka paljon rahaa on muutaman vuoden kuluttua, esimerkiksi ajokortin hankintaa varten.
4. Sijoitusstrategioihin ja yritysten toimintaan voi alkaa tutustua lukioiässä. Tällöin nuoret voivat alkaa odottamaan hetkeä, jolloin pääsevät itse tekemään säästämis- ja sijoituspäätöksiä.
5. Ohjaa nuorta osallistumaan kursseille ja koulutuksiin. Aktiiviset nuoret löytävät esimerkiksi Pörssisäätiön nuorille suunnattuja koulutuksia, mutta heille, jotka eniten tarvitsevat ohjausta, mukaan lähteminen voi olla vaikeaa. Talouskasvatus jätetään usein liikaa vanhempien vastuulle:
− Se, että talousasiat eivät ole millään tavalla hallinnassa, näkyy nuorten aikuisten maksuhäiriöiden määrässä ja pikavippikulttuurissa, sanoo Leivo.
Maria Leivolle on myönnetty vuoden 2016 Luma-opettajan palkinto. Lisäksi hän on saanut Parhaat insinöörikoulutuksen käytännöt -palkinnon toiminnastaan insinöörikoulutuksessa.