Maailmanjärjestyksen kohtalo mietityttää konkarisijoittaja Juha Kalliota. Osakkeen arvo on laskenut myös silloin, jos yhtiön liiketoiminta tilanteesta hyötyisikin.
Juha Kallio oli ennustanut taantuman alkavaksi Yhdysvalloissa tämän vuoden lopulla jo ennen tämänhetkistä epävarmuuden tilaa taloudessa. Kurssien alamäki ei siksi häntä yllätä, mutta sitä Kalliokaan ei osannut odottaa, että Yhdysvallat riitelee kaikkien kanssa ja hyvä globaali kehitys ottaa takapakkia.
− Olen pettynyt menoon, salkut laskevat kaikkialla. Hyvää on se, ettei kaikki varallisuuteni ole pörssissä.
− Jos pörssissä on joskus ollut järkeä, tänä päivänä sitä ei ainakaan ole. Pelureille tämä on hyvä tilanne, mutta silti yleisfiilis on huono, Kallio lataa.
Kaikissa suhdanteissa on aina hyviä ja huonoja sijoituskohteita. Jos nyt haluaa olla osakemarkkinalla, kannattaa ostaa halvalla jotain vahvaa yhtiötä, jolla on hyvät kilpailuedut. Esimerkiksi Microsoftin liiketoimintaan tämä kriisi ei vaikuta, mutta silti sitä saa nyt noin 20 prosenttia halvemmalla kuin vuoden vaihteessa.
Yhdysvaltojen teknologiafirmat alkavat pian olla kohtalaisen houkuttelevia, kun alkuvuoden kuplasta on laskeuduttu pois. Kallio kuitenkin pohtii, kuinka tilanteet voivat muuttua nopeastikin Yhdysvaltojen luoman epävarman tullipolitiikan vuoksi:
− Jos Kiinan tullit pitävät Applen tuotteet kalliina, yhtiö ei ole enää kilpailukykyinen, ja osake voi laskea edelleen. Jos tullisota eskaloituu, ja Eurooppa viimein iskee digitullit ja muut maat omat tullinsa, teknologiaosakkeita uhkaa jopa romahdus, hän sanoo.
− Sijoittamista ohjaa nyt iso poliittinen riski, jota ennen ei samalla tavalla mietitty.
Mihin maihin rahat kannattaa nyt laittaa?
Kallio on huomannut, että sijoittajat hakeutuvat tutumpaan ja maantieteellisesti lähempään markkinaan kuin ennen. Riskin vuoksi esimerkiksi Etelä-Amerikasta tai Aasiasta ei ehkä osteta samalla tavalla kuin ennen.
− Riskiprofiilin mukaan nostaisin esiin kuitenkin Vietnamin, joka on vientimaa ja jossa on hyvä ja terve talous sekä väestönkasvu kohdallaan. Riski on, että jos maailmankauppa hiljenisi, Vietnamin talous kärsisi. Globaaliin tilanteeseen suhteutettuna maa olisi silti voittaja, Kallio pohtii.
Radikaaliin maailmankaupan tyssäämiseen Kallio ei kuitenkaan usko.
Myös Kiinan pörssissä arvostukset ovat matalalla, ja Kallio sanoo itse lisänneensä sieltä paria yhtiötä kaikesta riskistä huolimatta. Yleisesti ajateltuna Kallio pitää ajallista hajautusta juuri nyt tärkeänä. Jos tilillä on suuri summa odottamassa, sen voisi sijoittaa indeksirahastoon hajauttamalla ostot kuukauden välein esimerkiksi noin 4–12 kuukauden ajalle.
− Normaalitilanteessa suuren summan rahaa voi laittaa markkinalle kerralla. Ajattelen, että jokainen päivä, kun ei ole pörssissä, voi menettää rahaa. Tässä jojo-markkinassa en voi sitä kuitenkaan suositella, Kallio toteaa.