Suomen Strukturoitujen Sijoitustuotteiden yhdistys ry (FSPA) on julkistanut vuoden 2024 myyntivolyymit ja markkinaosuudet strukturoiduissa sijoitustuotteissa.
Strukturoitujen sijoitustuotteiden uusmyynti Suomessa vuonna 2024 oli 1 474 miljoonaa euroa, mikä on 37 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Liikkeeseenlaskuja oli 545 kappaletta eli kaksi prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna. Volyymilaskun taustalla oli erityisesti lyhyiden markkinakorkojen kääntyminen laskuun vuoden 2023 korkeilta tasoilta.
Osakesidonnaisten tuotteiden myyntivolyymit kasvoivat edellisvuoteen verrattuna 49 prosenttia ja saavuttivat 2020-luvun toiseksi korkeimman tason, kun epävarmuus hellitti keskeisimmillä osakemarkkinoilla ja sijoittajien riskinottohalukkuus parani.
Korko- ja luottoriskisidonnaisten tuotteiden volyymit laskivat vahvan kasvuvuoden 2023 jälkeen. Korkojen kääntyminen laskuun vuoden 2024 aikana vähensi korkosidonnaisten tuotteiden houkuttelevuutta. Luottoriskisidonnaisten tuotteiden myynti laski kahden vahvan vuoden jälkeen yritysten riskilisien pysyessä koko vuoden maltillisilla tasoilla.
Luottoriskisidonnaisissa tuotteissa laskua oli 38 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Strategiasidonnaisissa tuotteissa myyntivolyymit säilyivät toista vuotta peräkkäin vakaana yli 100 miljoonan euron tasolla.
Pääomaturvattujen tuotteiden myynti laski 55 prosenttia erityisesti lyhyempien korkosidonnaisten tuotteiden kysynnän hiipumisen myötä, ja ne kattoivat noin 44 prosenttia kokonaismyyntivolyymista vuonna 2024. Tuotteiden, joiden pääoman palautus riippuu kohde-etuuden kehityksestä, myyntivolyymit kasvoivat kahden laskuvuoden jälkeen, ja niiden osuus nousi takaisin yli puoleen markkinoiden kokonaisvolyymista.
Markkinan kolme suurinta toimijaa säilyivät samoina: OP jatkoi markkinajohtajana 48 prosentin markkinaosuudella, Nordea oli jälleen toisella sijalla 21 prosentin markkinaosuudella ja kolmanneksi suurin oli Alexandria Group, jonka markkinaosuus nousi noin 20 prosenttiin. Aktian markkinaosuus säilyi neljän prosentin tuntumassa, Evlin markkinaosuus oli noin 3 prosenttia ja UB Omaisuudenhoidon noin kaksi. S-Pankki nosti markkinaosuuttaan noin prosenttiin.
Lähde: FSPA (Finnish Structured Products Association)