Sijoittamisen aloittaminen kannattaa aina. Talouden tulkit kertovat, mitä aloittamisessa on hyvä ottaa huomioon.
Yhä useampi suomalainen sijoittaa, mutta loppujenkin kannattaisi. Sijoittamisella haetaan vaurastumista, turvaa pahan päivän varalle tai esimerkiksi lisätuloja eläkepäiville. Sijoittamisen aloittamiseen ei tarvita massiivista pääomaa tai päätähuimaavia kuukausituloja, vaan aloittaa voi pienilläkin summilla.
Tässä ovat talouden tulkkien neuvot nyt aloittavalle sijoittajalle:
”Hanki pohjalle jokin kansainvälisesti hajautettu ETF tai rahasto. Siihen päälle voit lisäillä aika kepein mielin millä tahansa mittarilla sinua kiinnostavia yksittäisiä osakkeita, kunhan et sijoita liikaa mihinkään niistä.”
Markku Kaustia, rahoituksen professori, Aalto-yliopisto
”Osakemarkkinalla on takana poikkeuksellisia vuosia, ja pienessä ajassa on nähty niin massiiviset elvytyskierrokset kuin historiallinen rahapolitiikan kiristyssykli. Oman sijoitussuunnitelman laatiminen ja seuraaminen on ollut arvokasta erityisesti poikkeusaikoina ja pitänyt poissa äärimmäisestä hypestä sekä karhuilusta. Suosittelen sitä lämpimästi kaikille.”
Marianne Palmu, ekonomisti, Inderes
”Ensimmäinen huomio on se, että hienoa että ollaan aloittamassa sijoittamista! Sijoittaminen on hyvä tapa vaurastua pitkällä tähtäimellä. Toinen huomio on juuri se, että kyse on pitkän tähtäimen toiminnasta; ei pidä hosua, vaan katsoa pitkälle tulevaisuuteen. Sitten toteaisin, että on tärkeää rehellisesti arvioida ja ymmärtää minkälainen riskinsietokyky itsellä on. Jos ei halua ottaa riskejä, on sijoitettava vähäriskisiin kohteisiin. Lopuksi huomioisin sen, että ei pidä laittaa kaikkia rahojaan yhteen kohteeseen, vaan on tärkeää hajauttaa sijoitukset erilaisiin omaan riskinsietokykyyn sopiviin kohteisiin. ”
Mikael Collan, strategisen rahoituksen professori, LUT-yliopisto, VATT:n ylijohtaja
”Tärkeintä on oivaltaa, että kaikkina aikoina on ollut olemassa uhkakuvia talouden ja sijoitusmarkkinan kehityksestä. Sijoitusten tuottokehitys on varmaa vasta jälkikäteen, ja jälkiviisaana on helppo todeta, kuinka olisi kannattanut aloittaa silloin joskus. Kunhan sijoittaa hajauttaen ja pitkällä, useiden vuosien aikajänteellä sekä omien tavoitteiden mukaisesti, voi sijoittamisen aloittaa milloin tahansa.
On myös hyvä ymmärtää, että suurimmat riskit aloittamisen osalta liittyvät hetkiin, jolloin kurssit ovat nousseet pitkään ja arvostukset ovat korkealla. Eli silloin kun ”kaikki sijoittavat”. Pitkällä aikavälillä osakemarkkinan tuottokehitys palaa kohti keskiarvoaan eli noin 7–8 prosentin vuosittaista tuottoa. Mitä pidempään vuosittaiset tuotot ovat ylittäneet tämän keskiarvon, sitä todennäköisempää on, että edessä on heikompia tuottovuosia. Kurssien laskiessa ja epävarmuuden kasvaessa sijoittamisen aloittamisessa on itse asiassa vähemmän riskejä, koska silloin arvostustasot ovat laskeneet ja keskimääräiset tuotot ovat rauhoittuneet, ja voi odottaa, että tuottokehitys paranee tulevaisuudessa.
Toisin sanoen sijoittamisen aloittaminen kannattaa aina, mutta erityisesti se kannattaa silloin kun markkinoilla on alennusmyynti!”
Kaisa Kivipelto, senioristrategi, Danske Bank