Viisaan Rahan Talouden tulkit -sarjassa asiantuntijat ruotivat talouden ja sijoittamisen ajankohtaisia ja ajattomampia ilmiöitä sekä kertovat omista kokemuksistaan.
Tällä viikolla talouden tulkit kertovat, mitä oman talouden hallitsemisen periaatteita jokaisen kannattaisi noudattaa.

”Kaiken a ja o on tehdä budjetti. Hyviä nyrkkisääntöjä on varata budjettiin myös rivi sille, että säästää ja sijoittaa vähintään 10 prosenttia nettotuloista. Alkuun on hyvä kerryttää sijoittamisen aloittamisen lisäksi puskuria – tavoite voi olla vaikkapa neljän kuukauden menoja vastaava summa. Sitä ei parane sijoittaa, vaan se kannattaa säilyttää vaikka erillisellä säästötilillä äkillisiä menoja varten.
Jos on parisuhde ja/tai perhettä, ensisijaisen tärkeäksi nousee myös avoin rahapuhe ja yhteinen talouden suunnittelu. Lisäksi on hyvä muistaa yksi taloudenhallinnan olennainen osa – juridisten papereiden laatiminen. Edunvalvontavaltuutus on hyvä olla jokaisella aikuisella ihmisellä, mutta sen lisäksi on syytä pohtia, onko tarvetta tehdä testamenttia, ja naimisiin mennessä avioehto tulee myös pohdittavaksi.
Kaiken kaikkiaan hyvä suunnittelu ja varautuminen ovat avainasemassa järkevässä oman talouden hallinnassa.”
Kaisa Kivipelto, yksityistalouden ekonomisti, Danske Bank

”Jokapäiväisiin asioihin ei pidä kuluttaa enemmän kuin tienaa, säännöllinen säästäminen vararahastoksi, investoi kun löydät helmen!”
Tanja Wennonen-Kärnä, päästrategi, S-Pankki

”Oman talouden tärkein taito on tulojen ja menojen tasapainottaminen. Kun budjetin tulot ylittävät menot, niin säästät! Tili ei kuitenkaan tuota, joten hintojen noustessa rahan ostovoima pienenee. Tuotto edellyttää riskinottoa, mikä tarkoittaa sijoitusten päivittäisiä arvonvaihteluja. Riskiä voidaan hallita hajauttamalla laajasti eri lailla käyttäytyviin sijoituslajeihin.”
Hannu Nummiaro, ekonomisti, LähiTapiola

”Oman talouden hallinta lähtee siitä, että ihmisen tulot ylittävät menot – ainakin keskimäärin. Säästöjen kartuttaminen on alkuviisaus oman talouden hallinnalle. Säästöt voivat olla joko hyvän tai pahan päivän varalle.
Yleinen elämänkokemus on osoittanut, että suurimmat taloudelliset virheet ihminen tekee useimmiten pikavippien tai ylipäätään lainojen kanssa. Lainarahaan tukeutumisen pitäisikin olla erittäin harkittua ja laskelmallista – ei pakon edessä tapahtuvaa. Ymmärrettävistä syistä joskus voi joutua lainarahaankin turvautumaan hädän hetkellä, mutta yli ajan oman talouden hallinnassa lainaraha on pienenä lisämausteena kohentamassa elämänlaatua tai tuotto-odotusta, ei niinkään pääroolissa erinäisiä hankintoja mahdollistamassa. Lainaan liittyvät riskit ja rajoitteet pätevät sijoitustoimintaan aivan siinä missä ne pätevät elämän muillekin osa-alueille.
Realistisesti ajatellen rivikansalaisen tärkein oman talouden hallinnan ratkaisu liittyy sijoittamisen sijaan asumiseen. Jokaisen olisi syytä ymmärtää eri asumismuotojen erot taloudellisen tuotto-odotuksen ja riskin näkökulmista.”
Jukka Oksaharju, osakestrategi, Nordnet

”Riittävä kassapuskuri, jotta ei joudu ottamaan kalliita lainoja. Asuntolaina sinänsä voi olla iso, koska asuntolaina on useimmissa tapauksissa sitä halvinta lainaa, jota kukaan saa. Menojen ja tulojen olisi hyvä olla tasapainossa niin, että joka kuukausi kassavirta pysyisi positiivisen puolella. Siitä sitä sijoitettavaakin hiljalleen kertyisi.”
Tuukka Kemppainen, senioristrategi, Danske Bank