Viisaan Rahan Talouden tulkit -sarjassa asiantuntijat ruotivat talouden ja sijoittamisen ajankohtaisia ja ajattomampia ilmiöitä sekä kertovat omista kokemuksistaan.
Mitkä ovat tärkeimmät rahaan liittyvät taidot tai opit, joita olet saanut itse?

”Sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman nuorena ja mahdollisuuksien mukaan riittävän isolla maailmanlaajuisesti hajautetulla osakepainolla. Aika on rahaa.”
Tuukka Kemppainen, senioristrategi, Danske Bank

”Tärkein oppi on ollut ehdottomasti se, ettei rahataidoissa ole kyse suuresta alkupääomasta vaan ajattelutavasta rahan käyttämistä koskien. Suurenkin summan saa tuhlattua nopeasti, jos rahan käyttäminen on holtitonta. Vastaavasti pienistäkin säästöistä saa pitkällä aikavälillä kasvatettua suuret säästöt, jos rahan käyttäminen ja sijoittaminen on järkevää.
Aivan viime vuosina olen myös antanut aiempaa enemmän painoarvoa maantieteelliselle hajauttamiselle. Yhdeksi arvokkaaksi rahataidoksi näen sen, että Suomen rivikansalainen osaisi hajauttaa maariskiään edes sijoitustoiminnan avulla. Suomalainen nimittäin on riippuvainen Suomen taloudesta työllisyyden, omistusasunnon arvonkehityksen, eläkejärjestelmän ja julkisen sektoreiden palveluiden kautta. Miksi Suomi-riskiä pitäisi kasvattaa vielä sijoitustoiminnalla, kun se on yksi harvoista jollei jopa ainoa tapa hajauttaa kunnolla?”
Jukka Oksaharju, osakestrategi, Nordnet

”Se, että voi kuluttaa enintään sen verran mitä ansaitsee, ja että vararahastoa pitää olla yllättäviin tilanteisiin.”
Tanja Wennonen-Kärnä, päästrategi, S-Pankki

”Sijoitustappio koetaan yli kaksi kertaa ikävämpänä kuin vastaava voitto. Riskiä kannattaa ottaa vain sen verran, että pystyy olemaan heikkoinakin hetkinä vahva. Pitkällä ajalla markkinoiden luontaiset vuoristoradat tasoittuvat, ja pitkällä ajalla riskinotto palkitsee hyvillä reaalituotoilla.”
Hannu Nummiaro, ekonomisti, LähiTapiola