Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuvituskuva: iStock 

Budjettikeskustelu kuuluu parisuhteeseenkin – huolehdi oleelliset seikat kuntoon ajoissa

Jos pariskunnalla on yhteinen talous, myös budjetin olisi hyvä olla yhteinen. Yhteinen taloustili auttaa jakamaan yhteiset menot tasapuolisesti.
 

Valtaosa suomalaisista pariskunnista, 94 prosenttia, tuntee toistensa taloudellisen tilanteen melko tai erittäin hyvin, käy ilmi Danske Bankin tutkimuksesta. Huonosti puolison taloudellisen tilanteen tuntevat taas ovat tyypillisesti sopineet, että rahat, velat ja omaisuus ovat kokonaan tai pääosin kummankin omia.

Parhaiten toistensa taloudellisen tilanteen tuntevat tutkimuksen mukaan avioliitossa elävät. Avoliitossa elävät tuntevat puolison tilanteen huomattavasti heikommin.

− Koska avioliitto on jo muutenkin vahva taloudellinen sopimus, avoliitossa voisi olla vähintään yhtä hyödyllistä, ellei hyödyllisempää tuntea puolison taloudellinen tilanne, sanoo Danske Bankin sijoittamisesta ja säästämisestä vastaava johtaja Ville Orava.

Senioristrategi Kaisa Kivipelto kannustaa etenkinkin nuoria pariskuntia avoimeen rahapuheeseen. He ovat usein siinä tilanteessa, että isot taloudelliset päätökset ovat ajankohtaisia, esimerkiksi asunnon osto ja se, kumpi on kauemmin lasten kanssa kotona. Hän suosittelee pariskunnalle yhteistä budjettia ja yhteistä taloustiliä, jos talous on yhteinen.

− Kokemuksesta voin sanoa, että kun budjetin on tehnyt kerran vuodessa, rahasta ei tarvitse koko ajan puhua.

Puhumisen tärkeys korostuu myös esimerkiksi uusperheessä, jossa voi olla omia ja yhteisiä lapsia.

− Mitä monimutkaisempi taloudellinen tilanne ja varsinkin perhesuhteet, sitä avoimemmin kannattaa puhua, Orava sanoo.

Kivipelto ja Orava suosittelevat, että yhteiseltä tililtä maksettaisiin kaikki yhteiset menot – lainanlyhennykset, ruokamenot, vakuutukset, lasten kulut ja yhteinen säästäminen. Jos toinen vanhemmista on kotona lasten kanssa, hänen työeläkekertymäänsä tulee iso lovi. Sitä voi paikata esimerkiksi säästämällä yhteiseltä tililtä pienen summan kuukaudessa myös kotona olevan vanhemman nimissä olevaan rahastoon.

Se, missä suhteessa pariskunta laittaa yhteiselle tilille rahaa, on keskusteltava jokaisessa suhteessa erikseen. Toiset kokevat reiluksi jakaa yhteiset kulut puoliksi ja toiset suhteessa tuloihin. Kummallekin osapuolelle olisi kuitenkin hyvä jäädä myös omaa rahaa.

− Olisi reilua, että kun yhteiset kulut on hoidettu, omat rahat saa käyttää mihin haluaa, Kivipelto sanoo.

Muista varautua

Arjen talousasioiden lisäksi jokaisen pariskunnan kannattaa hoitaa kuntoon myös juridiset asiat.

− Testamentti, avioehto ja edunvalvontavaltuutus kuuluvat jokaiseen talouteen. Ja kun nämä hoidetaan kerran kuntoon, ne kannattaa myös pitää ajan tasalla, Orava sanoo.

Yhteistä taloustiliä perustettaessa kannattaa kiinnittää huomiota omistusmuotoon: Tilin omistajina pitäisivät olla Maija tai Matti Meikäläinen, ei Maija ja Matti Meikäläinen. Jos omistajuus on ja-muotoinen ja toinen puolisoista kuolee, toinen ei pääse käyttämään yhteisiä rahoja ennen kuin kuolemaan liittyvät juridiset velvollisuudet on hoidettu.

Jokaisen kannattaa myös huolehtia omasta niin sanotusta F*ck you -kassastaan, joka voi tulla tarpeeseen esimerkiksi eron tai työttömyyden sattuessa. Sen turvin on helpompi lähteä esimerkiksi huonoksi ajautuneesta suhteesta.

− Jokaisella pitää olla omaakin rahaa yllättäviä tilanteita varten. Kun on kerran varautunut ikäviin yllätyksiin, sitä ei tarvitse enää miettiä, Kivipelto sanoo.
 

Lisää aiheesta "Oma talous"