On helppo sulkea silmät todellisuudelta ja kieltää kännykän käyttö koulussa. Mietin vain, kenen tehtävä on opettaa pienille ja vähän isommillekin koululaisille turvallista digilaitteiden käyttöä?
Suomessa valmistellaan parhaillaan lakia, joka rajoittaisi kännyköiden käyttöä peruskouluissa. Tavoitteena on parantaa työrauhaa ja keskittymistä oppitunneilla. Uuden lain mukaan puhelimia saisi käyttää oppitunneilla vain opettajan erityisluvalla, esimerkiksi opiskelun tukena tai terveyteen liittyvissä tarpeissa.
Laki vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän, mutta sen läpimeno näyttää todennäköiseltä, sillä sekä hallitus- että oppositiopuolueet ovat olleet yksimielisiä lain tarpeellisuudesta.
On helppo sulkea silmät todellisuudelta ja kieltää kännykän käyttö koulussa. Mietin vain, kenen tehtävä on opettaa pienille ja vähän isommillekin koululaisille turvallista digilaitteiden käyttöä?
Tietävätkö päättäjät, mitä törkyä tiktokeissa ja snapshateissa liikkuu? Tarjoilu on kattavaa, ja algoritmit voivat tarjoilla syömishäiriöitä, itsetuhoisuutta, naisvihamielisyyttä, kyberkiusaamista ja kunnianloukkausta käsittelevää sisältöä.
Ei paljon lohduta, että koululainen saa avata kännykän vasta koulupäivän jälkeen.
Digipolusta mallia
Loviisassa kieltämisen sijaan on lähetty edistämään lasten ja nuorten digitaalista hyvinvointia. Digipolku-niminen hanke palkittiin Cygnaeus-palkinnolla Educa-messuilla tammikuussa. Palkinnolla etsittiin inspiroivia ideoita ja ratkaisuja, joilla edistetään lasten ja nuorten digitaalista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.
Digipolun tavoitteena on varmistaa älylaitteiden turvallinen käyttö kaupungin kaikille lapsille ja nuorille. Polku tukee opettajia opetuksen suunnittelussa. Se pohjaa hallitusohjelman Uudet lukutaidot -kehitysohjelmaan ja on luonteva osa opetussuunnitelmaa.
Opettajat ovat alun hämmennyksen jälkeen innostuneet Digipolusta ja osaavat käyttää sitä aktiivisesti ja luovasti. Seuraava askel onkin laajentaa Digipolku varhaiskasvatukseen, sillä myös eskareiden on hyvä tutustua digimaailmaan turvallisesti.
Itsesäätelyä voi oppia
– On tärkeää kiinnittää huomiota älylaitteiden turvalliseen käyttöön. Puhelinten kieltäminen tai ruutuajan rajaaminen eivät ole toimivia tapoja oppia näitä asioita, sillä silloin ei opita laitteiden järkevää käyttöä, hallintaa eikä oman puhelimen käytön säätelyä, kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka Helsingin yliopistosta toteaa.
Kirsti Lonka ja vanhempi konstaapeli Daniel Kalejaiye Kuopion poliisista valitsivat tänä vuonna Cygnaeus-palkinnon saajan.
Lonka johtaa myös DigiConsumers-tutkimushankkeen Digitaalisten ja taloustaitojen oppiminen -työpakettia. Tutkimushanke on julkistanut omat suosituksensa digitaidoista. Niiden mukaan lapsia ja nuori tulee opettaa kehittämään digitaitojaan ja säätelemään laitteiden käyttöä eri tilanteissa. Jotta tämä toteutuu, nykyisille ja tuleville opettajille tulee tarjota riittävä koulutus, tuki ja työkalut digi-, kulutus- ja taloustaitojen opettamiseen.
Oppimisen uudet välineet
Digipolku-hankkeessa opetetaan maltillista ja tiedostettua digikäyttäytymistä – eli sitä, miten digitaalisissa ympäristöissä liikkuessa voi edistää omaa hyvinvointia ja suojautua nettisivustojen ja erilaisten medioiden haitallisilta ja lapsille sopimattomilta sisällöiltä. Oppilaat ovatkin huomanneet omien taitojensa kasvavan hankkeen avulla.
Lonka korostaa, että kännykät ja tabletit voivat olla tärkeitä oppimisen välineitä, jotka tukevat digitaalisten taitojen kehitystä. Laitteiden käyttö voi rikastuttaa oppimiskokemusta ja tehdä oppimisesta mielekkäämpää ja motivoivampaa.
Lonka ehdottaa, että sen sijaan, että kännykät ja tabletit kiellettäisiin kokonaan, koulujen tulisi kehittää tapoja hyödyntää niitä opetuksessa tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti.
Kylä kasvattaa
Palkintojenjakotilaisuudessa Educassa Loviisan kaupungissa kiiteltiin kaikki: Nimettyjen tekijöiden lisäksi kiitokset saivat ict-tukihenkilöt, koulutuspäälliköt, rehtorit, opettajat, oppilaat, huoltajat ja kaupungin luottamushenkilöt.
Loviisan esimerkki osoittaa, että tarvitaan koko kylä kasvattamaan lapsia tulevaisuuden haasteisiin. Digipolku toimii koko Suomelle hienona esimerkkinä ja mallina.
Eija Seppänen
Kirjoittaja on DigiConsumers-tutkimushankkeen viestintäkoordinaattori sekä Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin talousosaamisen asiantuntija.