Mikä sijoittamisessa kiinnostaa, askarruttaa tai kummastuttaa? Kyselin kolmelta ystävältäni heidän kokemuksiaan sijoittamisesta lähettämällä yhtenä iltana kaveriporukkani Snapchat-ryhmään kysymyksen, joka laittoi minut ja ystäväni pohtimaan omaa näkemystämme rahaan, talouteen ja erityisesti sijoittamiseen. Kysyin arkipäiväisesti: “Mitä mieltä olette sijoittamisesta?”.
Kuten arvelinkin, ystäväni olivat aluksi hämmentyneitä, koska aihe ei kuulunut jokapäiväisiin keskusteluihimme. Kysymys kuitenkin aloitti ystävieni kanssa mielenkiintoisen keskustelun. Aluksi yksi ystävistäni kertoi omasta kokemuksestaan sijoittamisen suhteen, lopulta kaikki jakoivat mietteitään. “Kyllä mua kiinnostaa sijoittaminen ja löytyy oma säästötili, jonka isovanhemmat ovat avanneet”, vastaa yksi ystävistäni. Toinen ja kolmas ystäväni ilmoittavat myös omistavansa säästötilin, joka on vanhempien päätöksestä avattu. Myös minulta löytyy säästötili, jossa on esimerkiksi rahastoja. Kukaan meistä ei kuitenkaan itse ole sijoittanut kyseisille tileille rahaa vaan päätökset ovat tehneet vanhemmat tai isovanhemmat.
Miksi sitten emme sijoita itse rahojamme vaan jätämme vastuun esimerkiksi äidillemme tai isällemme?
Seuraavaksi keskustelussa tuli ilmi yleinen tiedonpuute talousasioista ja vaikeuden tunne erityisesti sijoittamiseen liittyen. “En itse osaisi päättää, mihin sijoittaisi”, kirjoittaa yksi ystäväni. Hän kertoo, kuinka sijoittamiseen liittyvää tietoa tuntuu olevan, tämä saa pään pyörälle. Sijoittamisen aloittaminen hänen mielikuvansa mukaan vaatii paljon taustatyötä, joka taas tuntuu puuduttavalta ja tylsältä. Lisäksi on vaikea päättää, mistä lähteä liikkeelle. Tämän vuoksi on loogisesti helpompi jättää sijoituspäätökset vanhempien käsiin. Muut ystävistäni yhtyvät kyseisen ystäväni kommenttiin. Toinen ystäväni kertoo, kuinka sijoittamisesta on saanut vaikean ja yksipuolisen kuvan, kun on altistunut vain lähipiirin mielipiteisiin siihen liittyen.
Kuitenkin keskustelun lopuksi päädymme siihen lopputulokseen, että kaikkia meistä sijoittaminen kiinnostaa ja on haluamme oppia lisää. “Haluaisin ehdottomasti aloittaa sijoittamaan itsenäisesti!”, kaverini ilmoittaa innostuneena. Alamme puhua, kuinka kouluissa ei juurikaan opeteta sijoittamisesta tai oman varallisuuden hallinnasta, saati sen kasvattamisesta muuten kuin palkkatyön avulla. “Pitäisi itse hakeutua alan koulutukseen tai opiskella itsenäisesti, jos asia kiinnostaa”, toinen ystäväni kommentoi. Hän ei ole väärässä.
Varsinkaan peruskoulussa ei edes yhteiskuntaopissa puhuttu osakkeista, sijoituksista tai taloudesta.
Lukioissa on parempi mahdollisuus valita kurssi, jossa kyseisistä asioista saatetaan puhua hieman laajemmin. Tätäkään mahdollisuutta ei kuitenkaan kaikissa lukioissa ole. Meidän kaikkien mielestä tässä on ongelma, joka tulisi korjata. Kouluissa tulisikin opettaa sijoittamisen perusasiat ja puhua sijoittamisesta asiana, joka ei vaadi suurta pääomaa tai yliopistotutkintoa ja tehdä näin sijoittamisesta tavallinen juttu jokaiselle. Siten saataisiin nuorten epävarmuutta ja tietämättömyyden tunnetta sijoittamista kohtaan laskemaan. Uskon, että tällä muutoksella olisi myös suuri yhteiskunnallinen merkitys.
Oma käsitykseni sijoittamisestaon muuttunut viime vuosien aikana.
Pari vuotta sitten en ymmärtänyt mitään sijoittamisesta. Se tuntui etäiseltä ja monimutkaiselta asialta. Lähipiirissäni asiasta puhuttiin usein, mutta minua ei innostanut lähteä mukaan keskusteluun. Aloin kuunnella erilaisia podcasteja ja lukea kirjoja, joissa sijoittamisesta puhuttiin arkikielellä ja yksinkertaisesti. Sen kautta sain tietoa ja tunsin ymmärtäväni sijoittamisen perusteet. Nykyisin ajattelen sijoittamisen olevan väline, jonka kautta pystyy mahdollistamaan omia unelmiaan. Sijoittamalla rahaa voi laittaa rahan tekemään työtä itselleen, ja parhaimmassa tapauksessa saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden. Yhteiskunnassamme pitäisi kannustaa enemmän nuoria ja erityisesti naisia sijoittamaan. Olen huomannut, että omassa ikäluokassani on samanlainen sukupuolijakauma sijoittamisen suhteen kuin vanhemmissa. Jo vuosien ajan sijoittajista valtaosa on ollut miehiä. Nyky-yhteiskunnassamme on kuitenkin tapahtunut muutos, joka näkyy naisten lisääntyvänä kiinnostuksena sijoittamista kohtaan. Se on mielestäni merkittävä asia, joka tulee vaikuttamaan positiivisesti talousmaailmassa. Haluan osaltani kannustaa muitakin nuoria lähtemään rohkeasti kokeilemaan sijoittamista. Pääset alkuun, jo pienelläkin summalla!